COVID-19  •  Sektorové aktuality

Návrat povinných roušek na vnitřních akcích a v pražských lékárnách

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch ve čtvrtek oznámil zpřísnění opatření.

Aktualizováno 29. 7. 2020, 10h

Od soboty 25. července je zavedena povinnost nosit roušku na všech vnitřních organizovaných hromadných akcích nad 100 osob a od pondělí 27. července se snižuje maximální počet lidí na vnitřních hromadných akcích na 500 osob. Pořadatelé budou moci zpřístupnit nanejvýš 5 sektorů, každý pro maximálně 500 osob.

Toto opatření se nedotkne Turnaje v pétanque Francouzsko-české obchodní komory, který se koná 27. srpna v zahradách Trojského zámku.

Zvýšená opatření kvůli šíření koronaviru zavedly od středy 29. 7. také kraje. Na Vysočině musí lidé mít roušky ve zdravotnických zařízeních, lékárnách a sociálních službách. Na jihu Čech nařízení platí pro nemocnice, domovy pro seniory a úřady.

V Praze budou od pondělí povinné roušky i v lékárnách a u lékaře

V hlavním městě bude od pondělí platit povinnost zakrytí úst a nosu v nepobytových zdravotnických zařízeních, tedy například v lékárnách nebo v čekárnách u lékaře. Dosud povinnost platila jen v nemocnicích. Město také zřídí odběrové místo v centru Prahy, určené primárně pro turisty, a nabídne bydlení lidem, kterým bude nařízena karanténa a kteří ji z objektivních důvodů nebudou moci strávit doma. Na podzim by mohla být také obnovena povinnost nosit roušky v celé MHD, nejen v metru, kde, již tato povinnost platí.

Podle údajů hygieniků ve čtvrtek za 24 hodin přibylo 52 nových případů koronaviru, což byl největší přírůstek v metropoli od první půlky dubna. Aktuálně je v ČR 5 107 aktivních případů.

V Libereckém a Ústeckém kraji platí povinné nošení roušek při návštěvě zdravotnických a sociálních zařízení či lékáren již od pátku 24. července. V Moravskoslezském kraji se naproti tomu dnes opatření rozvolňují.

 

Zdroje: