COVID-19  •  Sektorové aktuality

O podmínkách konání veletrhů by mělo být jasno do konce května

Kdy a za jakých podmínek se budou moct znovu konat veletrhy, by mělo být jasno do konce května.

Vyplynulo to z úterní videokonference mezi epidemiology, zástupci ministerstva zdravotnictví, ministerstva průmyslu a Veletrhů Brno. Jde o nejzazší termín pro možnou přípravu Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně, řekl ČTK mluvčí Veletrhů Brno Jaroslav Bílek.

Veletrh se má konat 5.–9. října 2020, jeho součástí je také Francouzský pavilon, který již 17 let organizuje Francouzsko-česká obchodní komora. Konání veletrhu podpořila i primátorka Brna Markéta Vaňková.

Veletrhy aktivně usilují o to, aby veletržní akce nebyly při rozvolňování opatření proti šíření covidu-19 zařazené mezi hromadné akce jako festivaly, koncerty či sportovní utkání, protože veletržní akce mají mnohem blíže svým charakterem k otevřeným nákupním centrům. Pro restart ekonomiky představují veletrhy významný nástroj.

„Současná nejistota představuje vážné ohrožení pro přesunuté akce na druhé pololetí i pro Mezinárodní strojírenský veletrh. Nevidím důvod, proč by veletrhy neměly mít zelenou od konce léta. Některé akce s nižší návštěvností by se mohly konat již po otevření nákupních center. Jedná se o stejnou logistiku a prakticky stejný obchodní model. Pokud budou otevřená nákupní centra a my zavření, bylo by to diskriminační,“ zdůrazňuje generální ředitel BVV Jiří Kuliš.

„Firmy potřebují plánovat. Příprava na veletrh není otázka týdne, ale několika měsíců. Harmonogram pro obnovení veletrhů je pro nás organizátory a vystavující firmy klíčovým faktorem. Potřebujeme od vlády jasný časový signál uvolnění veletrhů,“ doplňuje Jaroslav Bílek, tiskový mluvčí.

„Vliv veletrhů na městskou a regionální ekonomiku je velmi významný. Konání MSV je pro Brno zcela klíčové. Na Veletrhy Brno je navázáno téměř dva tisíce pracovních míst,“ podotýká primátorka města Brna Markéta Vaňková.

Zdroje: