Sektorové aktuality

Očima našich členů: Je příliš pozdě na nákup bitcoinu?

Čelit nejistotě, reagovat na nové situace a přitom nezapomenout, že vše, i pandemie, nás může něčemu naučit. To je denní realita mužů i žen, kteří vedou vlastní podnikání. Chceme dát prostor jejich názorům a otázkám, které si v této mimořádně nejisté době kladou. Rubrika „Očima našich členů“ přináší možnost vyjádřit vlastní pohled na naši novou současnost a podělit se o něj s ostatními.

 

Je příliš pozdě na nákup bitcoinu?

Krátká odpověď: „Ne, na nákup bitcoinu ještě pozdě není.“

Pro dlouhou odpověď si přečtěte tento článek... 

 

V listopadu 2018 jsem měl to potěšení organizovat pro Francouzsko-českou obchodní komoru první setkání Digitalks – sérii diskuzí z oblasti nových technologií a jejich přesahu do businessu. Tématem prvního setkání byly kryptoměny, a padesátka účastníků tak měla možnost vyslechnout názory odborníků, mezi kterými byl například i představitel České národní banky.

Tehdy byla hodnota bitcoinu 6 400 $ a otázka, která v sále zajímala mnoho lidí, zněla: „Je příliš pozdě na nákup bitcoinu? Bude jeho cena nadále stoupat?“

Tu samou otázku si však mnoho lidí kladlo už v únoru roku 2017, kdy se bitcoin vyšplhal na do té doby rekordní hodnotu 1 000 $.

Začátkem ledna 2021 hodnota bitcoinu přesáhla 38 000 $ a jako pokaždé, když bitcoin dosáhne rekordu, vyvstává tato otázka znovu. Pokusím se na ni odpovědět, avšak musím zdůraznit, že se v žádném případě nejedná o rady ohledně vašich investic.

 

Co je bitcoin?

Koncept bitcoinu byl poprvé představen v říjnu 2008 na neznámém online fóru, které se věnovalo tzv. peer-to-peer technologiím. V dokumentu „Bitcoin : A Peer-to-Peer Electronic Cash System” pod pseudonymem Satoshi Nakamoto jeho autor nebo autoři vysvětlují, že vymysleli systém elektronických plateb, který je založen na kryptografickém důkazu a který umožňuje dvěma dohodnutým stranám jednat přímo mezi sebou, tedy bez potřeby třetí osoby.

3. ledna 2009 byl na internetu zpřístupněn program, který umožňuje vytvářet a převádět bitcoiny a který tehdy nezaznamenal nikdo kromě hrstky nadšenců do kryptografie a IT. Nyní je to tedy 12 let, co je tento systém „na produkci“, jak by řekl váš ředitel IT. Nepřetržitě dvanáct let, aniž by ho kdokoliv dokázal hacknout.

Bitcoin je výsledkem kombinace již existujících technologií: virtuální databáze (známý blockchain), peer-to-peer sítě, konsenzuálních pravidel týkajících se vzniku a transakcí bitcoinu a algoritmu k zajištění platnosti konsenzu napříč sítí.

Společně tyto technologie vytvářejí řadu vlastností, kterých dříve nebylo možné dosáhnout. Je to podobné jako příprava pizzy: pizza se skládá z různých ingrediencí, z nichž každá má své jedinečné vlastnosti (mouka, voda, droždí, rajčata, šunka, sýr atd...). Nemůžete připravit dobrou pizzu, pokud se nebudete držet receptu a nepoužijete tyto základní suroviny.

 

Co je výsledkem našeho receptu ?  Bitcoin je zkrátka vzácný digitální předmět, který svět nikdy předtím nespatřil.

 

Avšak na rozdíl od jiných digitální předmětů, jako jsou například obrázky, text nebo písničky ve formátu mp3, bitcoin se nedá kopírovat ani duplikovat. Pokud jste vlastníkem bitcoinu, nikdo další na světě ani dneska, ani zítra nemůže vlastnit ten samý bitcoin, pokud mu ho vy sami nedarujete (nebo neprodáte). Bitcoin je tedy vzácný a jedinečný.

Je vzácný jako stříbro nebo zlato, ale na rozdíl od těchto drahých kovů lze bitcoin poslat přes komunikační kanál, jakým je například internet. Je nehmotný.

A není pouze vzácný, ale jeho množství je zároveň omezené. Jeho tvůrce se totiž rozhodl, že program bude schopný vytvořit pouze 21 milionů bitcoinů. A až této hranice dosáhneme, nikdo už nebude moci vytvářet nové bitcoiny, budeme moci používat pouze ty, které již v oběhu jsou.

Bitcoin je digitální open-source měna, což znamená že jeho kód je veřejně přístupný všem. Nepatří nikomu a patří všem. 

Výrobcem nebo spotřebitelem bitcoinu může být kdokoliv. V tomto ohledu se bitcoin často přirovnává k internetu – ten také vznikl na základě otevřeného softwaru a funguje díky počítačům, které jsou navzájem propojené.

V současné době na kódu po celém světě dále pracují stovky dobrovolných IT odborníků, kteří se jej snaží vylepšit a přidat do něj další funkce – jako například možnost provádět okamžité mikroplatby.

Právě proto, že je bitcoin open-source, představuje pro mnoho IT odborníků novou důležitou vrstvu v základní struktuře internetu.

Od té doby vzniklo mnoho dalších více či méně exotických kryptoměn a nyní jsou jich na světě tisíce. Kapitalizace všech kryptoměn se v současné době pohybuje kolem 1 000 miliard dolarů a bitcoiny na tomto trhu dominují o 70 %.

Program, který vznikl před 12 lety, tak vytvořil celou novou průmyslovou oblast, která má díky svým inovacím potenciál způsobit zemětřesení v ostatních oblastech po celém světě.

Technologické semínko bylo zaseto a už není cesty zpět.

 

K čemu bitcoiny jsou?

Bitcoin dodává internetu nový rozměr: důvěryhodnost. Díky svému decentralizovanému systému spojenému s kryptografií a ověřovacím algoritmem, nezávislým na jakémkoli externím faktoru, umožňuje bitcoin zavést do DNA internetu koncept platby bez důvěryhodných třetích stran a bez podvodu.

Tam, kde jste dříve potřebovali důvěryhodnou třetí stranu (obvykle finanční instituci), abyste se ujistili, že bude vaše platba provedena správně, bitcoin použije matematický důkaz. Zajistí tak, že pokud někomu pošlete bitcoin, bude z vašeho účtu odečtena a na účet příjemce připsána částka téměř okamžitě a bez zprostředkovatele. Co víc dodat.

Bitcoin odpovídá decentralizovanému, globálnímu, bezpečnému a nezávislému způsobu platby dostupnému 24 hodin denně.

Takže už chápete, proč se banky na Bitcoiny vždy dívaly skepticky, a to je teprve začátek...

 

Odkud získává bitcoin svou hodnotu?

Držitelé bitcoinů vám řeknou, že bitcoin není založen na ničem a nemá žádnou vlastní hodnotu. To je případ jakékoli měny v oběhu, která je fiduciářská (nekrytá), tedy založená na „víře“ ve svou hodnotu. Žádná země od upuštění od zlatého standardu v 70. letech nepodporuje svou měnu zlatem ani jinými aktivy.

Na rozdíl od peněz uložených v počítačích vaší banky má však bitcoin další vlastnost: má deflační charakter a tato deflace se dá předpovědět.

Moderní měny mají klesající hodnotu (inflaci). Bitcoin se jako klasické peníze tako dá „tisknout“ (v podobě uvolňování nových bitcoinů do oběhu), ale vydávané množství se každé 4 roky snižuje na polovinu. Až bitcoiny v oběhu dosáhnou počtu 21 milionů (což je naplánováno na 7. květen 2140), další už se uvolňovat nebudou.

Jinými slovy, čím více času uplyne, tím vzácnější nové bitcoiny budou, a právě z této naprogramované výjimečnosti vyplývá jejich hodnota, stejně jako například u drahých obrazů. Z tohoto důvodu se bitcoiny staly bezpečnou investicí pro mnohé, i když jen v rámci ochrany před inflací.

Dnes je bitcoin extrémně volatilním aktivem, takže není příliš atraktivní pro provádění plateb v každodenním životě (i když si za bitcoiny můžete koupit mnoho produktů nebo služeb online).

Někteří lidé vám řeknou, že kvůli této volatilitě není možné používat bitcoiny jako bezpečnou investici. Zapomínají, že zlato, standard měn před rokem 1970, mělo také vysokou volatilitu.

Asi o 50 let později se zlato stalo bezpečnou investicí a jeho volatilita se výrazně snížila.

 

Proč kupovat bitcoiny místo vzácných kovů?

Lidé a instituce, které investují do tohoto aktiva, spekulují nad růstem přijetí bitcoinu a zároveň se chrání před poklesem hodnoty své národní měny díky schopnosti bitconu být stále vzácnějším.

Stejně jako je tomu u každé jiné měny, vyplývá hodnota bitcoinu z míry jeho přijetí. Zkuste si například v New Yorku koupit cheeseburger za české koruny a brzy zjistíte, že vaše drahé bankovky nemají pro prodejce žádnou hodnotu.

Mnozí lidé dnes považují bitcoin za digitální zlato, novou bezpečnou investici, která se za posledních dvanáct let ukázala jako schopná navýšit své přijetí, a tím i hodnotu. Investice do bitcoinu znamená sázku na exponenciální růst této technologie.

 

Kdo dnes sází na bitcoiny?

Až do roku 2019 byli účastníky bitcoinové ekonomiky hlavně drobní investoři. Vše se však změnilo během roku 2020, což je jeden z důvodů, proč hodnota bitcoinu dosáhla v posledních dnech svého vrcholu.

V průběhu roku 2020 si mnoho institucionálních investorů začalo uvědomovat důležitost principu vzácnosti, což je základní ekonomický princip bitcoinu, a přes noc změnili názor. Noví hráči jako JP Morgan, Bloomberg, Deutsche Bank, Citibank, PayPal, Robinhood, Square a mnoho dalších přinášejí na trh kryptoměn novou úroveň důvěryhodnosti a likvidity. Někteří z nich byli před dvěma nebo třemi lety dokonce velmi silnými kritiky.

Zatímco vlády po celém světě přetiskují peníze, aby se vypořádaly s krizí Covid-19, bitcoiny se staly bezpečným útočištěm a zajištěním proti inflaci pro mnoho finančních institucí.

Díky těmto novým institucionálním investorům poptávka po bitcoinu převyšuje nabídku, což v prosinci 2020 násobně zvýšilo jeho hodnotu. Cena bitcoinu není regulována ničím jiným než nabídkou a poptávkou a dnes velcí institucionální hráči nakupují za velmi velké částky.

 

Je příliš pozdě na nákup bitcoinů?

V době, kdy píši tento článek, má bitcoin hodnotu asi 38 000 $, takže si spousta lidí myslí, že jim ujel vlak, protože si nemohou dovolit investovat tolik peněz. Zapomněli na jednu věc: bitcoin je dělitelný!

Stejně jako euro se skládá ze 100 centů, bitcoin se skládá ze 100 000 000 sat (neboli satoshi). Jeden sat se tedy rovná 0,00000001 BTC (setina miliontiny bitcoinu).

Matematici si udělají rychlý výpočet: pokud vynásobíte 21 milionů bitcoinů 100 000 000 sat, dostanete celkový počet dostupných sat pro všechny bitcoiny, které budou algoritmem vytvořeny do roku 2140.

 

Dnes se každý soustředí na bitcoiny, ale jak plyne čas, cena bitcoinů stoupá a slovo sat bude čím dál častější. Sat má všechny vlastnosti bitcoinu, je to jen ekvivalent haléře. Pokud má 1 bitcoin hodnotu kolem 38 000 USD, znamená to, že 1 sat má hodnotu kolem 0,00038 USD.

 

Takže asi už chápete, že není nutné utrácet desítky tisíc eur najednou, abyste investovali do bitcoinů, a tím diverzifikovali své úspory.

Můžete například každý měsíc investovat ekvivalent 100 EUR, tedy přibližně 0,004 bitcoinu, pokud věříte v základní ekonomický vzorec bitcoinu, jak ho vysvětlil Satoshi Nakamoto: snížení nabídky + zvýšení poptávky = zvýšení ceny.

Podle některých analytiků vzroste cena bitcoinu do jednoho roku na 100 000 $ a na 500 000 $ do 10 let, možná (mnohem) více a možná ještě rychleji. Tito analytici se opírají o předchozí vzorec a srovnání s jinými finančními aktivy, jako jsou drahé kovy nebo akciový index Nasdaq Composite. Nedávná zpráva Citibank odhaduje, že je možné, že bitcoin v prosinci 2021 dosáhne hodnoty 318 000 $. Je také možné, ne-li velmi pravděpodobné, že než hodnota opět vzroste, nejdříve klesne – jak tomu bylo po všechny předchozí roky. Posuďte sami.

 

Bitcoiny a kryptoměny nezmizí a je jen na vás, abyste zjistili, zda jste ochotni podstoupit riziko a účastnit se této digitální revoluce.

 

Cédric Maloux, vystudovaný inženýr umělé inteligence, podniká v technologiích od roku 1996 a v současné době je generálním ředitelem StartupYardu, akcelerátoru pro high-tech startupy. Je také poradcem pro zahraniční obchod ve Francii a spolupředsedou La French Tech Prague. Cédric je od roku 2018 členem správní rady Francouzsko-české obchodní komory.