Aktuality z ekonomiky

Program Antivirus potrvá až do konce října

Vláda schválila prodloužení programu Antivirus, který má pomoci udržet zaměstnance ve firmách a chránit je před propuštěním. Fungovat bude do konce října. Na Twitteru to uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD). Program platí od 12. března a měl původně skončit na konci srpna, Maláčová ale už dříve avizovala, že bude prosazovat jeho prodloužení.

 

Program Antivirus dosud zahrnoval tři druhy podpor:

  • Příspěvkem A stát dorovnává 80 procent vyplacené náhrady mzdy v karanténě a výdělku v zavřených provozech, maxilmálně však  39 tisíc korun měsíčně na jednoho zaměstnance.
  • Příspěvek B pokrývá 60 procent náhrady mzdy při omezení výroby a služeb kvůli výpadku surovin, pracovníků či poptávky, maximálně však činí 29 tisíc korun měsíčně na jednoho zaměstnance.
  • Podpora C představuje odpuštění sociálních odvodů za červen až srpen firmám do 50 zaměstnanců, pokud nesníží mzdy a nepropustí víc než desetinu lidí.

 

Maláčová po jednání vlády řekla, že prodloužení režimu C by vyžadovalo změnu zákona. Odpuštění odvodů menším firmám tak podle ní skončí se závěrem srpna a firmy od září znovu budou odvody platit.

Od poloviny března dosud se podle Maláčové zaplatilo za fungování programu  zhruba sedmnáct miliard. „Je to levnější než podpora v nezaměstnanosti,“ poznamenala ministryně. Podle ní náklady na jedno procento nezaměstnanosti, tedy zhruba 70 tisíc osob bez práce, činí 1,7 miliardy korun měsíčně.

K 21. srpnu podle údajů ministerstva úřady práce evidovaly 280 500 uchazečů o zaměstnání, tedy zhruba o 53 100 víc než na konci února. Nezaměstnanost se od té doby zvedla ze 3,0 na 3,87 procenta. Na podporách v nezaměstnanosti stát podle dat resortu vydal od 1. března do konce července 4,48 miliardy korun.

 

Zdroj : ČT24, ct24.ceskatelevize.cz/ekonomika/3168693-dva-mesice-navrch-program-antivirus-potrva-az-do-konce-rijna