COVID-19  •  Sektorové aktuality

Roušky budou od středy v širší míře povinné i venku v obcích a městech

 

Ve všech zastavěných oblastech budou od středy povinné roušky při setkání osob, které nepatří do společné domácnosti a jsou od sebe méně než dva metry

Také pokud v automobilu cestují lidé z více domácností, tak budou roušky povinné, upřesnil po pondělním jednání vlády ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO).

„Ještě nemáme údaje o tom, že by opatření nezabírala, ale je tu poměrně velká pozitivita testů. Chceme zabezpečit, aby křivka byla oploštěna, jsou to doplňková opatření,“ uvedl k nově zavedené povinnosti ministr Prymula. Neměla by podle něj zasáhnout ekonomiku.

Toto širší zavedení povinnosti nosit roušky je jednou posledních možnosti, jak zavést další opatření, která nebudou mít ekonomické následky.

O případném dalším omezení života v Česku, takzvaném lockdownu, se podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly nebude diskutovat na vládě ani ve středu, ani tento týden. 

Vláda se podle ministra Prymuly na pondělním jednání zaměřila na problematiku koronaviru a seniorů. „Musíme mířit na ty, kteří jsou teď zranitelní, a to jsou senioři,“ řekl Prymula. Prymula by chtěl zabezpečit, aby v dotčených zařízeních nedocházelo k nákaze. V domovech seniorů by měly být vyčleněny prostory pro nemocné koronavirem, a stejně tak i potřebný personál.

 

Zdroj :

 

Více informací :