Sektorové aktuality

Zdražování v Česku zrychluje

Inflace vyskočila na rekordní 3,4 procenta a růst cen může pokračovat i v dalších měsících, kdy by podle centrální banky mohla dosáhnout až 4 procent.

Není ani vyloučeno, že ceny elektřiny mohou překonat rekordní úroveň před krizí v roce 2008, jak se domnívá ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor :

„Pořád ještě máme ceny elektřiny, které se formovaly na loňském trhu, kdy byly podstatně nižší, byly poznamenané pandemickou situací. Během roku 2021 dodavatelé nakupují zásoby dodávek na rok 2020,“ vysvětluje s tím, že spotřebitelé se nemusejí obávat, že by se do jejich účtů plně promítlo nynější zdražení elektřiny na burze.

Kromě elektřiny rostou i ceny nových aut a pohonných hmot, za které řidiči zaplatí o pětinu víc než loni, dále bydlení a náklady na stavební práce.

„V posledních týdnech rostou i ceny cestování, ale záleží na optice. Oproti roku 2020 jsou výrazně vyšší, ale když to srovnám s rokem 2019, tak v řadě případů jsou stále pod úrovní před covidem,“ říká prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu a viceprezident Hospodářské komory Tomáš Prouza.

Zvyšují se i ceny v restauracích, a to mimo jiné i kvůli vyšším mzdám nových zaměstnanců. „Spousta lidí, kteří roky pracovali v gastronomii, si našla novou práci a nechtějí se vracet za původních podmínek. Říkají: ‚Gastronomie a hotely jsou nejistí zaměstnavatelé, pokud nás chcete zpátky, musíte připlatit za riziko dalšího lockdownu.‘“

Zdroj: https://www.irozhlas.cz/ekonomika/tomas-prouza-zdrazovani-ceny-rust-cesko-ekonomika-inflace_2108112131_tzr