Český paradox: nejvíce biofarem a nejméně konzumovaných biopotravin

Podle nedávno zveřejněných údajů Eurostatu je ČR na druhém místě v Evropské unii v podílu ekologicky hospodařících farem.

Od začátku století vzrostl jejich počet sedmkrát na současných 2984. Vyšší podíl ekologicky hospodařících subjektů je pouze v Rakousku.

Zatímco v Česku ekologické zemědělství zaujímá téměř 19 %, ve Francii je to jen průměrných 5,5 %, což ale představuje téměř 29 tisíc bio farem. Podíl biopotravin na celkové spotřebě Čechů činí pouze 0,81 %, protože většina ekologicky obhospodařované půdy jsou louky využívané k výrobě sena, teprve za nimi následují ovocné sady a kořeninové rostliny. Bioprodukty tak častěji putují do žaludků dobytka, než lidí.

Biopotraviny v Česku kupuje podle průzkumu CVVM často desetina lidí, zřídka po nich v obchodech sáhne 43 % nakupujících. Naprostá většina, sedm z deseti Čechů, se o biopotraviny nezajímá. Proti tomu ve Francii zažívá sféra bio produktů raketový nárůst – za poslední rok o 20 %, za posledních 10 let o 278 %. Ovšem ani ve Francii se nejedná o levné produkty. Podle rok trvajícího srovnávání cen ovoce a zeleniny nabízeného v supermarketech vás produkty s označením bio vyjdou prakticky dvakrát dráž a 77 % Francouzů je přesvědčeno, že bio je příliš drahé. Na vině jsou podle asociace Que choisir řetězce, které si diktují příliš velkou marži.

BIO investice

Motivací pro nákup produktů s označením bio bývá odpor k pesticidům a geneticky modifikovaným plodinám nebo třeba soucit se zvířaty a přesvědčení, že v bio chovech se jim daří lépe. Cílovou skupinou jsou většinou mladší, městští a bohatší konzumenti a bio odvětví láká investory.

Francouzská firma Senfas, specialista na rostlinné paštiky a biopudinky z regionu Gard, oznámila plánované investice ve výši 5 až 6 milionů euro. První milion již putoval na nákup nových strojů a výstavbu nové budovy.

Ještě o krok dál v ekologické udržitelnosti jde firma Memphis Meats ze Silicon Valley, která produkuje hovězí, kuřecí a kachní maso přímo ze zvířecích buněk. Startup získal od investorů, mezi něž patří i Bill Gates a Richard Branson, více než 22 milionů dolarů.

V Česku byl boom biopotravin před několika lety, přetrvaly však farmářské trhy, dovoz zeleninových bedýnek a v Praze se v září otevře už druhý obchod „bezobalový“ obchod, kam si zákazníci nosí vlastní dózy na potraviny. Nezisková organizace Bezobalu získala 1,2 milionu korun na druhou prodejnu prostřednictvím Hit