COVID-19  •  Sektorové aktuality

Český vývoz a dovoz od ledna do srpna klesl asi o desetinu

Vývoz za osm měsíců letošního roku skončil s jedenáctiprocentním poklesem, dovoz se ve stejném obdobní propadl o 9,7 procenta. Dlouhodobě nejvýznamnějším obchodním partnerem ČR je Německo. S ním se od ledna do srpna vývoz snížil o 84,5 miliardy korun, dovoz klesl více, a to o 89,4 miliardy korun.

U Číny Česko zaznamenává dlouhodobě zápornou bilanci, která se ještě prohlubuje, když se zvyšuje tempo růstu dovozu. Zatímco vývoz z Česka do Číny za osm měsíců letošního roku klesl o 1,2 miliardy korun, dovoz se zvýšil o 29,6 miliardy korun.

Vývoz motorových vozidel od ledna do srpna se v meziročním srovnání propadl o 140 miliard korun

Pandemie koronaviru se dále projevila u obchodu s potravinami, kde v případě Česka dlouhodobě převažuje dovoz nad vývozem Největší výkyvy byly znatelné v březnu, a to u dovozu i vývozu, kde byl meziroční nárůst okolo 16 procent.

Obchod s textiliemi za leden až srpen zaznamenal meziroční nárůst o 8,8 procenta, Výraznou měrou se na tom podílel dovoz jednorázových roušek a jiného zdravotnického materiálu

Krize se dotkla i dovozu léků. Největší změna byla v březnu, kdy hodnota dovozu dosáhla více než 12 miliard korun, což je podle Kavěnové meziročně nárůst o zhruba čtyřicet procent

 

Zdroj :