Aktuality z ekonomiky Supply chain

Do zabezpečení železničních tratí půjde 5 miliard ročně

Ministerstvo dopravy spolu se Správou železnic se chystají do většího zabezpečení na železnici investovat v následujících dvaceti letech přes 100 miliard korun. Finance půjdou na vybavení tratí i vlaků evropským zabezpečovacím zařízením ETCS, který dokáže na dálku automaticky zastavit vlak nebo hlídat traťovou rychlost. 

„Celkem jsme připraveni do roku 2040 investovat pět miliard korun ročně na zabezpečení všech železničních tratí v České republice, celkem by mohlo jít odhadem o 84 miliard korun. Na vybavení všech kolejových vozidel pak očekáváme rozpočet zhruba 23 miliard na deset let, tedy kolem dvou miliard ročně,“ řekl ministr dopravy Karel Havlíček.  

České dráhy plánují téměř za miliardu korun vybavit až 65 vozů mobilním systémem zabezpečovacího zařízení ETCS. Systém chtějí dráhy nainstalovat do vozů řad 961 a 844, na což nyní vypsaly zakázky. Vyplývá to z informací uveřejněných ve věstníku veřejných zakázek. Dráhy v minulosti už několik tendrů na vybavení vozů systémem ETCS, který umožňuje zastavení vlaků na dálku, kvůli vysokým cenám zrušily. 

 

Zdroj: