Aktuality z ekonomiky

Dopady koronaviru na cestovní ruch v Česku i ve Francii

[Translate to Tchèque:]

Francouzský ministr cestovního ruchu Jean-Baptiste Lemoyne odhadl ztráty bezprostředně způsobené koronavirem v jeho sektoru na 30 až 40 miliard eur. V běžných letech jsou tržby z cestovního ruchu v řádu 180 miliard eur, z toho 60 miliard představují mezinárodní turisté. Podle ministra firmy z oboru odhadují, že se jejich celoroční tržby propadnou o 20 až 25 %.  

Každý rok přijde na dovolenou do Francie 17 milionů cizinců a 9 milionů Francouzů obvykle jezdí na dovolenou do zahraničí. Letos však 70 % Francouzů, pokud jeli na dovolenou, zůstali ve Francii. Tato novinka částečně kompenzuje ztrátu zahraničních návštěvníků.  

V Praze ubylo 5 milionů turistů 

 

Pandemie způsobila drastický pokles počtu turistů v Praze. Ve 2. čtvrtletí se počet noclehů snížil o 93,6 %. V absolutních číslech to jen v Praze představuje o 5 milionů méně návštěvníků a 11,5 milionů méně noclehů ve srovnání s předchozím rokem. 

Počet českých turistů, kteří přijeli do Prahy, klesl o 70 %, přestože česká vláda před několika týdny zahájila kampaň na podporu místního cestovního ruchu. 

 

Zdroje: