Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině - 2

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

České republiky

  • V Česku dosud obdrželo víza 222 847 ukrajinských uprchlíků. 25.03.2022
  • Sněmovna schválila vyslání vojáků na Slovensko, kde mají posílit východní křídlo Severoatlantické aliance kvůli ruské invazi na Ukrajinu. Na Slovensku mají působit v rámci mnohonárodní jednotky NATO. Dolní komora také dala souhlas k vystoupení Česka ze dvou postsovětských bank.
  • Praha přejmenuje ulici u ruské ambasády na Ukrajinských hrdinů.
  • K omezení vývozu české pšenice nedojde, uvedlo ministerstvo. Svaz pekařů ale varuje před nárůstem cen.
  • Na začleňování ukrajinských dětí do škol v Česku bude do konce srpna potřeba asi 5,2 miliardy korun, řekl ministr školství Petr Gazdík (STAN). Peníze podle něj budou nutné na zajištění většího počtu pracovníků ve školství, adaptačních skupin, kurzy češtiny nebo jazykové tábory o prázdninách. Resort by chtěl peníze čerpat z rozpočtu státu, rezerv krajů, Evropské unie či norských fondů. Česko zatím lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu udělilo přes 233 tisíc víz. V sobotu jich přibyly tři tisícovky.

 

 Evropskou unii

  • Lídři v závěrech prvního dne bruselského summitu také slíbili vytvoření fondu solidarity pro Ukrajinu a další podporu pro uprchlíky i země, které je přijímají.
  • Prezidenti a premiéři zemí Evropské unie v pátek nad ránem pohrozili Rusku dalšími robustními sankcemi za agresi na Ukrajině, neshodli se však na diskutovaném embargu na dovoz ruských energií ani jiných konkrétních krocích. Rusko podle nich musí přestat páchat válečné zločiny a umožnit lidem z ostřelovaných měst odejít či do nich dostat humanitární pomoc.
  • Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu.

 


Vnitro vydalo už přes 220 tisíc speciálních víz. Zdravotníci z Ukrajiny by se mohli snáz zapojit — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Armáda může vyslat vojáky na Slovensko, rozhodla sněmovna. Opoziční návrhy odmítla — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Praha přejmenuje ulici u ruské ambasády na Ukrajinských hrdinů. Laciné PR, zní z ANO - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

‚Rusko páchá válečné zločiny.‘ Lídři EU se shodli, že země musí být hnána k odpovědnosti | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

K omezení vývozu české pšenice nedojde, uvedlo ministerstvo. Svaz pekařů ale varuje před nárůstem cen | iROZHLAS - spolehlivé zprávy

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Na integraci ukrajinských dětí do škol bude do srpna potřeba více než pět miliard, řekl Gazdík — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)