Sektorové aktuality

Ekonomická opatření přijatá va České republiky v reakci na válku na Ukrajině

Česká vláda v posledních týdnech zavedla nová hospodářská a sociální opatření v reakci na otřesy způsobené válkou na Ukrajině. Přinášíme vám souhrn všech aktuálních vládních prohlášení, ať už se týkají přijímání uprchlíků, vojenské pomoci nebo ekonomických opatření, která mají pomoci čelit náhlému růstu cen.  

 

  • Vláda schválila další pomoc Ukrajině. Jedná se o další dodávky vojenského vybavení pro ukrajinskou armádu a příspěvek na ubytování ukrajinských uprchlíků v České republice. 
  • Česká republika hlasovala pro rezoluci Valného shromáždění OSN odsuzující ruskou agresi proti Ukrajině a požadující stažení ruských vojenských sil.  
  • Vláda vyčlení jednu miliardu korun na podporu podniků, jejichž náklady na energie představují deset a více procent celkových nákladů. Podniky tak budou moci využívat úvěry se státní zárukou.  
  • Český premiér Petr Fiala dal ve čtvrtek zelenou výstavbě nového bloku jaderné elektrárny v Dukovanech na jihovýchodě země ve snaze snížit energetickou závislost na Rusku. „Chceme udělat další krok k energetické nezávislosti,“ uvedl Fiala s tím, že útok Ruska na Ukrajinu ukázal, jak je tento cíl důležitý. 
  • Úřady práce zatím vydaly asi tisíc pracovních povolení ukrajinským uprchlíkům a český pracovní trh se na jejich příchod připravuje. Řada českých firem již nabízí nově příchozím ukrajinským občanům přibližně 17 000 pracovních míst, z nichž některá nevyžadují znalost češtiny.  

   

  • Uprchlíci by také měli dostávat humanitární dávku ve výši 5000 korun (asi 200 eur) na pokrytí svých potřeb. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka oznámil, že stát poskytne krajům příspěvek na ubytování uprchlíků v hotelech a penzionech. 
  • Praha zvažuje rozšíření sankcí proti ruským společnostem v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Podle ministra financí Zbyňka Stanjury by se mohly týkat firem, „které by bezpečnostní složky vyhodnotily jako rizikové. Ty by stát odstřihl od veřejných zakázek, dotací či daňových pobídek.“ 
  • Česká republika požádala Evropskou unii o 25 modulárních humanitárních základen, které by jí pomohly přijmout až 50 000 ukrajinských uprchlíků, protože její zdroje jsou téměř vyčerpány, uvedl v sobotu ministr vnitra Vít Rakušan. 
  • Česká vláda ve středu oznámila, že na sousední Slovensko vyšle 650 vojáků. Nasazení je součástí snahy o posílení východního křídla NATO, které má odradit Rusko po jeho invazi na Ukrajinu. 
  • Firmy, u kterých tvoří náklady na energie deset a více procent z celkových nákladů, budou moci podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely využít úvěry se státní zárukou. Vláda na pomoc vyčlení jednu miliardu korun. Pomoc bude zaměřená na malé a střední podniky, uspokojeno by mělo být až 1800 žadatelů. Ministr to sdělil na tiskové konferenci. 
  • Česká republika vyšle v rámci NATO 650 vojáků na Slovensko.
  • Český premiér Petr Fiala požádal o pomoc pro 270 000 ukrajinských uprchlíků, kteří dorazili do České republiky, a zároveň varoval, že jeho země už nemůže přijmout o mnoho více lidí.  
  • Česká republika přestává vydávat víza ruským občanům s výjimkou humanitárních případů.  
  • Průměrná cena nafty v Česku poprvé od začátku ruské invaze klesla. V pondělí stála 49,22 koruny za litr, o 35 haléřů méně než v neděli. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Třetím dnem v řadě zlevňuje benzin. V pondělí jeho průměrná cena klesla o 54 haléřů na 46,54 koruny. 

 

 

 

Zdroje:  

 

La crise de l’énergie nuit aux entreprises. Le gouvernement allouera un milliard à l’aide (forbes.cz)

La Tchéquie envisage d’étendre l’éventail des sanctions contre des entreprises russes | Radio Prague International

Les entreprises tchèques proposent 17 000 emplois aux Ukrainiens | Radio Prague International

Le Premier ministre tchèque donne son feu vert à une nouvelle centrale nucléaire - La Libre

Protection temporaire : les réfugiés ukrainiens auront un accès immédiat au marché de travail en Tchéquie | Radio Prague International

La forte hausse des prix du carburant a cessé. Le diesel est devenu moins cher en République tchèque pour la première fois depuis le début de l’invasion - Aktuálně.cz (aktualne.cz)

Energetická krize ubližuje firmám. Vláda na pomoc vyčlení miliardu (forbes.cz)

La Tchéquie a voté en faveur de la résolution de l’Assemblée générale des Nations Unies condamnant l’agression de la Russie contre l’Ukraine et exigeant le retrait des forces militaires russes | Ministère des affaires étrangères de la République tchèque (mzv.cz)

Guerre en Ukraine : la République tchèque envoie 650 militaires en Slovaquie, dans le cadre de l’Otan - rtbf.be

Guerre en Ukraine : l'Italie et la République tchèque inquiètes de leur dépendance au gaz russe (francetvinfo.fr)

La République tchèque atteint ses limites face au flux de réfugiés ukrainiens - rtbf.be

Guerre en Ukraine : La République tchèque cesse de délivrer des visas aux citoyens russes, « le fou doit être isolé » selon le président (20minutes.fr)

Prague demande à l'UE de l'aide pour accueillir les réfugiés - L'Orient-Le Jour (lorientlejour.com)