Sektorové aktuality

Ekonomika se zmítá v důsledku války na Ukrajině

Válka na Ukrajině přinesla do Evropy fiskální nerovnováhu, která se postupně šíří po celém světě. Podívejme se, jaké byly v uplynulém týdnu největší dopady pro Českou republiku.

 

Kvůli válce na Ukrajině výrazně rostou ceny obilí.

Možná jste zaznamenali zvýšení cen některých potravin, například chleba nebo pečiva. Důvodem je nárůst ceny pšenice v tomto týdnu, která se v příštích dnech zdesetinásobí.

Ukrajina a Rusko jsou hlavními světovými dodavateli pšenice, dohromady představují asi ¼ celosvětového vývozu, což vysvětluje nárůst cen v souvislosti s přerušením obchodu. Česká republika je v produkci pšenice soběstačná a vyváží až ½ jejího objemu, ale i zde dochází k růstu cen v důsledku rostoucí poptávky a nerovnováhy v nabídce.

Nejvíce byly ovlivněny ceny pšenice, ale s touto nerovnováhou se bude potýkat i řada potravinářských komodit, jako je cukr, kukuřice a olej.

 

 

Český rozpočet čekají kvůli válce změny, mimořádné výdaje budou v miliardách

„Konflikt na Ukrajině se dotkne i českého státního rozpočtu. Sněmovna ho sice zřejmě tento týden schválí, ale během pár měsíců bude potřeba jeho novela, shodují se někteří koaliční ministři. Kvůli válce a uprchlíkům totiž čekají stát mimořádné miliardové výdaje, s nimiž současný návrh nepočítá.“

Nárůst cen plynu a ropy je masivní, nejvyšší za posledních 14 let.

 

Světové ceny ropy vzrostly od začátku roku 2022 o 67 %, což je důsledek embarga na ruskou ropu a citelného výpadku dodávek.

Cena plynu na evropském trhu vzrostla o 60 % na 8 900 korun za MWH.

Cena motorové nafty se zvýšila o 2,15 koruny na 47,47 koruny za litr.

 

Válka ovlivňuje i pražskou burzu

« Také pražský burzovní index PX v pondělí klesl o 5,83 procenta na 1230,04 bodu. Je to jeho nejnižší závěrečná hodnota od loňského 4. srpna a zároveň nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020 »

 

Ropa je kvůli možnému zákazu dovozu z Ruska do Evropy nejvýš za 14 let. Vyskočila i cena plynu — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Český rozpočet čekají kvůli válce změny, mimořádné výdaje budou v miliardách — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Kvůli válce na Ukrajině výrazně zdražuje obilí, Češi si tak připlatí za chleba či rohlíky — ČT24 — Česká televize (ceskatelevize.cz)

Le gouvernement s’attaque à la flambée des prix du carburant sans envisager de plafonnement | Radio Prague International