COVID-19  •  Sektorové aktuality

Hospodářská a zdravotní situace v Belgii

Detailní přehled všech opatření a informací naleznete zde: https://www.businessinfo.cz/clanky/belgie-koronavirus/   

 

Opatření, která stále platí pro firmy

 

V obchodech může být na každých deseti metrech čtverečních jeden zákazník. Je třeba dodržovat rozestupy 1,5 metru a na nákup je možné chodit pouze ve dvou, tedy nikoli ve skupinách případně celá rodina. Obchodníci preferují platby bezkontaktní bankovní kartou a existují i místa, kde platba hotovostí není možná.

Zákazníci barů a restaurací jsou povinni zanechat své kontaktní údaje (telefonní číslo nebo e-mailovou adresu), aby mohli být v případě kontaktu s infikovaným kontaktováni belgickými orgány (Po uplynutí 14 dnů jsou osobní údaje vymazané).

„Podniky měly možnost využít podporu pro své zaměstnance ve formě dočasné nezaměstnanosti, a to do 31. srpna. Pro některé sektory jako HORECA, cestovní ruch a zábavní a kulturní průmysl, trvá podpora až do 31. prosince 2020

Limit účastníků veřejných akcí (například: vesnický festival, sportovní soutěž nebo kulturní akce) je od 1. září maximálně 200 osob uvnitř, maximálně 400 osob venku.

Skupinová setkání jsou omezena na 10 osob, přičemž jedna domácnost by se měla stýkat pouze s maximálně 5 osobami. To platí pro všechna setkání, bez ohledu na to, zda se konají doma nebo mimo domov (např. park nebo restaurace). Znamená to tedy, že soukromé akce jako svatby nebo pohřby se mohou konat za účasti maximálně 10 lidí.

 

Nošení roušek a testování

 

Od 11. července platí nařízení, které ukládá povinnost nosit roušky ve většině veřejných, uzavřených prostor jako jsou obchody, nákupní centra, kina, muzea, knihovny, herny či soudy. Tato povinnost, která neplatí pro děti mladší 12 let, byla na konci července rozšířena. Od 1. října již není povinné nosit roušku venku, s výjimkou extrémně frekventovaných míst, kde nelze dodržet bezpečnostní vzdálenost. Tato místa jsou určována místními úřady. Roušky se budou nadále nosit v krytých prostorech jako například veřejná doprava, obchody nebo kina, a to bez ohledu na to, kolik je přítomných osob. Doporučuje se neustále mít roušku po ruce.

 

Belgie se řadí mezi 10 zemí na světě, které provedou nejvíce testů na milion obyvatel. Na konci září spustila trasovací aplikaci coronalert.

 

 

Cestování stále pod kontrolou

 

Od 1. srpna platí, že při návratu do země musí být 48 hodin před návratem vyplněn formulář pro cesty (toto opatření se netýká pobytů v zahraničí kratších než dva dny). V případě nevyplnění formuláře může být cestujícím odepřen vstup na území Belgie a může to vést k trestnímu řízení. Na základě formuláře obdrží cestující případně aktivační kód, k provedení testu.

Pro návrat ze zemí mimo EU platí povinná karanténa a test. Dne 23. září belgická vláda schválila nová pravidla pro dodržování karantény. Pokud byl jedinec v blízkém kontaktu s pozitivní osobou či má příznaky na covid-19, tak se musí uchýlit do karantény po dobu 7 dnů, počínaje posledním dnem, kdy byl jedinec v kontaktu s nakaženou osobou. Pátý den by měl jedinec absolvovat test a v případě, že bude test negativní, tak může karanténu ukončit sedmým dnem. Pokud je test pozitivní, tak je karanténa prodloužena o dalších 7 dní.

 

Cestování do zahraničí je povoleno

 

Při cestování je třeba sledovat tzv. barevný systém, který má podobu semaforu a ukládá při návratu z teritorií určité povinnosti. Definování jednotlivých zón je průběžně aktualizováno na stránkách belgického Ministerstva zahraničních věcí s ohledem na aktuální situaci v jednotlivých zemích. Do zelených zón je možné vycestovat bez omezení, do oranžových je doporučeno necestovat a do červených zón je to přímo zakázáno.

 

Karanténa se týká cestujících, kteří se vrací z červených a oranžových oblastí. Od 25. září je cestování do různých oblastí silně nedoporučováno, tedy nikoliv zakázáno. Test na covid nebude po návratu z oranžové oblasti vyžadován. Cestující, kteří se vracejí z „červeně“ označených oblastí, musí od prvního dne svého návratu nastoupit do karantény (po dobu 7 dnů) a 5. den podstoupit test. Této povinnosti je možné se vyhnout, a to na základě výsledků „sebehodnocení“, které je součástí cestovního formuláře. Tyto pokyny se nevztahují na osoby, které pobývají v červené zóně méně než 48 hodin (například přeshraniční pracovníci).

 

Belgie vyžaduje pro cestující vracející se z většiny českých krajů (Praha, Středočeský kraj, Jihočeský a Plzeňský kraj, Liberecký, Královéhradecký a Pardubický kraj, Vysočina a Jihomoravský kraj) povinnou karanténu a povinné testování. Dne 23. září na seznam oblastí v červené zóně přidala Belgie zbývající české kraje. Od 25. září jsou karanténa a test povinné při návratu z celé ČR, přičemž lze využít zkrácené karantény či formuláře pro sebehodnocení.

 

Zdroj:   https://www.businessinfo.cz/clanky/belgie-koronavirus/