COVID-19  •  Sektorové aktuality

Koronavirus mění pracovní trh

Poptávka po zdravotních sestrách od srpna do října v meziročním srovnání výrazně vzrostla. Nárůst nabízených pozic zažívají také specializovaní manuální pracovníci. Zaměstnavatelé jsou totiž v důsledku odlivu zahraničních zaměstnanců nuceni tento výpadek nahrazovat těmi tuzemskými. Podle dat ze serveru Práce.cz dosahuje například meziroční nárůst nabízených míst na pozici operátorů výroby 29,4 procenta. 

Nejvýraznější pokles nabízených pozic zaznamenala podle dat LMC gastronomie. Proti předchozímu roku ubylo na portálu Práce.cz nabídek na pozici kuchař o 43,1 procenta. Zájem o tuto práci ale výrazně vzrostl, proti loňskému roku o 121,3 procenta.

Ještě výrazněji se situace podle stejného zdroje promítla v oboru číšník/servírka. Nabídek na takovou pozici ubylo ve srovnání s loňským rokem na portále Práce.cz o 58,3 procenta. Hlásilo se na ni přitom o 163,4 procenta více uchazečů.

Aktuální situace se ale promítá i do formy úvazků. „V některých odvětvích firmy více preferují brigádníky před náborem nových zaměstnanců. Nejvíce je to patrné ve výrobních firmách, v odvětví logistiky, maloobchodu nebo call centrech,“ poznamenal ekonom analytické společnosti Cyrrus Petr Pelc.

„Práce kurýra, vývojáře softwaru, nebo specialisty ve farmacii patří v současné době mezi nejžádanější,“ potvrdil ekonom Pelc. Důvodem je boom on-line nákupů. Podle Pelce patří kurýři během pandemie k nejčastěji poptávaným profesím. „Lze předpokládat, že tento zájem bude i do budoucna pokračovat. Vysoká vytíženost e-shopů, běžná v období předvánoční špičky, se stala v posledních měsících každodenní realitou."

Podle Pelce ve srovnání s obdobím před koronavirem výrazně klesl zájem Čechů o změnu zaměstnání. Bojí se totiž opouštět jistoty, které ve firmách mají.

 

 

Zdroj :