COVID-19  •  Sektorové aktuality

Návrat čtvrtého stupně

PES se od pátku vrací zpět na čtvrtý stupeň. Kvůli koronavirové epidemii budou muset znovu zavřít restaurace, kavárny a hotely. Začne platit také zákaz vycházení v době od 23.00 do 5.00 hodin.

Když bylo Česko naposledy ve čtvrtém stupni protiepidemického systému (PES), mohly mít otevřeno jen vybrané obchody se základními potřebami, podle pondělního rozhodnutí vlády by to ale nyní mělo být jinak – otevřeno budou mít všechny prodejny, ale s omezením počtu osob v obchodě (jeden zákazník na 15 metrů čtverečních) a udržováním dvoumetrových rozestupů mezi zákazníky.

Prodej kaprů je ve čtvrtém stupni povolen jako prodej lokální potraviny za dodržení pravidel pro venkovní trhy.

Provozovny služeb už nyní fungující ve třetím stupni za zvýšených hygienických opatření a budou moci mít otevřeno i nadále, ovšem za dodržení pravidla 15 metrů čtverečních na jednu osobu. V minulosti musely mít přitom ve čtvrtém stupni zavřeno.

Oproti tomu hotely nebudou moci provozovat své ubytovací služby. Budou muset mít zavřeno.

Vláda rozhodla o opětovném uzavření restaurací, hospod a kaváren. Ty už tak v pátek neotevřou, s výjimkou výdejních okének. A to jen mimo dobu zákazu vycházení – tedy maximálně do 23.00. Nadále platí také zákaz konzumace alkoholu na veřejnosti.

 

Zdroj :