COVID-19  •  Sektorové aktuality

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí rostla o silných 8,5 %, ukázala finální čísla

Hrubý domácí produkt (HDP) Německa se ve třetím čtvrtletí proti předchozím třem měsícům zvýšil o 8,5 %. Růst ekonomiky tak byl výrazně silnější, než naznačovaly dosavadní poznatky.

Z konečných údajů, které prošly sezonním a cenovým očištěním, vyplývá, že německá ekonomika ve třetím kvartálu dokázala dohnat velkou část propadu, kterou způsobila pandemie nemoci covid-19. Ve druhém čtvrtletí se HDP propadl o rekordních 9,8 % po revizi, v prvním čtvrtletí pak ekonomika klesla o 1,9 %.

K růstu výrazně přispěla soukromá spotřeba, která proti předchozímu kvartálu zaznamenala růst o 10,8 %. Výdaje spotřebitelů o 0,8 %zvýšil také stát. O 16,8 % vzrostly investice do strojního vybavení a nákupu aut, naopak investice do stavebnictví se proti předchozímu čtvrtletí o dvě % snížily.

Růst hlásí i zahraniční obchod - vývoz zboží i služeb si oproti předchozím třem měsícům připsal 18,1 %. Dovoz zaznamenal nárůst o 9,1 %.

Analytici odhadují, že HDP se letos propadne o 5,1 %, zatímco ministr hospodářství Peter Altmaier vychází z očekávaného poklesu 5,5 %.

 

Zdroj :