COVID-19  •  Sektorové aktuality

Od pondělí se otevřou restaurace a další služby, rozhodla vláda

Vláda rozhodla, že se od příštího týdne otevřou vnitřní prostory restaurací. Provoz obnoví také hudební kluby nebo kasina. Zároveň se také otevřou umělá koupaliště, sauny nebo wellness. Ministr Vojtěch řekl, že by s takovým rozvolňováním počkal, vláda ale podle něj bude respektovat rozhodnutí soudu.

 

Restaurace:

Návštěvníci restaurací budou muset při jejich návštěvě dodržovat stanovená pravidla. Hostů bude moci být tolik, kolik je míst k sezení. U stolu budou moci sedět nejvýše čtyři hosté, nutné bude dodržování rozestupů nebo nošení ochrany úst a nosu mimo konzumaci. „Nutné budou nadále negativní testy na koronavirus, očkování nebo potvrzení o prodělání nemoci covid-19,“ upřesnil Vojtěch.

 

Kluby, diskotéky a kasina:

Na rozdíl například od restaurací a dalších služeb návštěvníci budou muset mít antigenní či PCR testy na koronavirus provedené zdravotníkem, nikoli samotesty.  Přestože se mohou otevřít diskotéky a kluby, nesmí se v nich podle opatření tancovat a hrát živá hudba.

Lidé se kromě testů budou moci samozřejmě prokázat potvrzením o prodělání nemoci nebo očkování proti covidu-19. Budou muset nosit ochranné prostředky dýchacích cest, dodržovat rozestupy, k dispozici budou moci být pouze místa na sezení.

 

Bazény a sauny:

V bazénech a na koupalištích bude platit limit jednoho člověka na 15 metrů čtverečních vodní a odpočinkové plochy v její bezprostřední blízkosti. V saunách, wellness nebo solných jeskyních bude smět být kapacita naplněna na maximálně 30 procent.

V bazénech a koupalištích bude nutná ochrana dýchacích cest jen při vstupu nebo v odpočinkových zónách, nikoliv ve vodě. Lidé se také při vstupu budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, který podstoupili v oficiálním odběrovém centru, certifikátem o očkování nebo dokladem o prodělání nemoci covid-19 v posledních 180 dnech.

 

Zdroj: ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3318248-zive-brifink-po-jednani-vlady-o-fungovani-restauraci-a-podpore-firem