Actualités  •  Ze života komory

Ohlédnutí za Business Tour na Vysočině

[Translate to Tchèque:]

Ve dnech 4.-5. dubna 2024 se konala letošní první Business Tour v regionech s cílem prozkoumat regionální obchodní příležitosti a posílit vzájemnou spolupráci. Tentokrát byl cílem Kraj Vysočina, kam se vydala početná francouzská delegace, aby se setkala s lokálními ekonomickými aktéry.

Oficiální zahájení proběhlo ve čtvrtek během večeře v jihlavské restauraci Tři knížata, která poskytla ideální prostředí pro navázání kontaktů mezi účastníky. Při této příležitosti se sešli zástupci francouzského regionu Auvergne-Rhône-Alpes, Kraje Vysočina, Velvyslanectví Francie v ČR, Francouzsko-české obchodní komory a další klíčoví členové francouzsko-české podnikatelské komunity, včetně zástupců nukleárního sektoru.

Tohoto jednání, jež se uskutečnilo pod záštitou hejtmana Kraje Vysočina Vítězslava Schreka a předsedy správní rady Francouzsko-české obchodní komory Rolanda Bourgeoise, se zúčastnil i J. E. Stéphane Crouzat, velvyslanec Francie v České republice, pro něhož to byla první mimopražská cesta od jeho březnového nástupu do funkce, a pan Phillipe Meunier, viceprezident regionu Auvergne-Rhône-Alpes.

Úvodní projevy Hany Hajnové, 1. náměstkyně hejtmana Kraje Vysočina, a Rolanda Bourgeoise vyzdvihly shodu v úsilí francouzské i české strany v oblasti rozvoje jaderné energetiky a plánování nových energetických infrastruktur v souladu s oznámením pana velvyslance Crouzata o zamýšlené stavbě šesti nových reaktorů ve Francii a s plánovaným jaderným projektem v Dukovanech v České republice.

Do diskuse se zapojila také široká škála regionálních, akademických a průmyslových aktérů, což vytvořilo platformu pro bohatou výměnu názorů o lokálních dopadech rozsáhlých projektů, očekávaných výhodách a předpokládaných výzvách.

Akce se dále zúčastnili i významní zástupci různých odvětví. Patřily mezi ně osobnosti z regionálních institucí, jako je Zdeněk Kadlec, ředitel Krajského úřadu Kraje Vysočina, Petra Jílková, starostka Rešice, Vítězslav Jonáš za Energetické Třebíčsko, Jan Kotačka z Energoregionu 2020, a Jean-Louis Guyader, regionální rada, předseda Komise pro životní prostředí a pozitivní ekologii, starosta města Charnoz-sur-Ain a Sdružení obcí Plaine de l’Ain.

Za akademickou sféru a klastry se představili Zdeněk Horák, rektor Vysoké školy polytechnické v Jihlavě, Jean-Philippe Ballaz za Nuclear Valley a Petr Šmejkal z Okresní hospodářské komory Třebíč, kteří zdůraznili synergii mezi vzděláváním a ekonomickým sektorem.

Fórum se těšilo také hojné účasti zástupců francouzských a českých firem. Za francouzskou stranu se o své názory podělili Roman Zdebor z EDF, Jiří Randa a Thierry Robot z Equans a Emmanuel Coq z Framatome. Za české firmy obohatili diskusi Petr Toman z MICo servis, Jan Frélich z TES a Aleš Dokulil ze společnosti Nuvia, což svědčí o rozmanitosti a bohatosti výměny názorů na této akci.

Po společném networkingovém obědě byla akce zakončena návštěvou společnosti Nuvia v Třebíči, předního hráče v oblasti průmyslové automatizace, která je konkrétním příkladem dynamiky inovací a spolupráce mezi Francií a Českou republikou.

Tato Business Tour tak položila základy nejen pro budoucí spolupráci, ale také upevnila francouzsko-české ekonomické vztahy prostřednictvím vzájemného dialogu a sdílení odborných znalostí.

 

Prezentace řečníků ke stažení zde:

 

PREZENTACE - EQUANS      PREZENTACE - NUCLEAR VALLEY     PREZENTACE - NUVIA     PREZENTACE - REGION AUVERGNE-RHÔNE-ALPES     PREZENTACE - FRAMATOME 

 

PREzentaCE - Zdeněk KADLEC     PREZENTACE - Petra JÍLKOVÁ      PREZENTACE - Jan KOTAČKA     PREZENTACE - Zdeněk HORÁK     PREZENTACE - Vítězslav JONÁŠ     prezentace - PETR ŠMEJKAL

 

prezentace - mico SERVIS     PREzentace - TES     PREzentace - EDF