COVID-19  •  Sektorové aktuality

Pandemie ve Francii neslábne, vláda reaguje

Detailní přehled všech opatření a informací naleznete zde: https://www.businessinfo.cz/clanky/francie-koronavirus/

 

Francie je ve druhé vlně pandemie co do počtu nakažených na 100tis obyvatel po České republice 3 nejpostiženější zemí v EU. Především z důvodu vzniku ohnisek ve velkých aglomeracích došlo na začátku října ve velkých městech a hustě osídlených departmánech k uplatnění razantních restriktivních opatření. České Ministerstvo zahraničních věcí nadále doporučuje omezení cest do Francie na nezbytné minimum.

 

Francie nyní provádí cca 1,2 mil. testů týdně, přičemž míra pozitivních záchytů roste a nyní činí již 6,2 % . Reprodukční číslo R se drží v rozmezí 1,05-1,07.

Celostátní obsazenost lůžek pro intenzivní péči pacienty s covid-19 je zhruba na úrovni 19 %, avšak existují zde významné regionální rozdíly.

 

Aktuální celostátní platná protivirová opatření a doporučení:

 

V celé zemi platí od d 1. září platí povinnost nošení roušek ve veřejné dopravě, všech uzavřených veřejných prostorách, včetně obchodů, restaurací a také ve venkovních prostorách větších měst.

Nadále v celé zemi platí zákaz shromažďování nad 10 lidí na veřejných prostranstvích a při kolektivních sportech.

Obchody a tržiště jsou otevřená se zavedenými hygienickými opatřeními.

Bary a restaurace jsou otevřené se zavedenými hygienickými opatřeními.

Striktní hygienická opatření jsou realizována na koncertech, kinech, v kasinech atp. Maximální limit je 1000 osob. Noční kluby zůstávají zavřené.

Vláda stále vyzývá k dodržování minimální vzdálenosti 1 metr od ostatních osob a dodržování potřebných hygienických pravidel.

Kabinet také stále doporučuje zaměstnavatelů upřednostnit umožnit svým zaměstnancům práci z domova.

Rizikové skupiny obyvatel (starší nad 65 let, chronicky nemocní, osoby s nadváhou, diabetem aj.) by měly i nadále dbát na omezení kontaktů.

 

Možnosti cestování

 

S ohledem na epidemiologický vývoj doporučuje MZV ČR českým občanům pečlivě zvážit zbytnost cest do Francie.

Na cestovatele, kteří do Francie přijíždějí nebo přilétají ze zemí EU, Andorry, Islandu, Norska, Lichtenštejnska, Monaka, Velké Británie, Svatého Martina, Vatikánu, Austrálie, Kanady, Jižní Koreje, Gruzie, Japonska, Maroka, Nového Zélandu, Rwandy, Thajska, Tuniska a Uruguaye se nevztahují žádná omezení či povinnost předložení negativního testu či karantény.

Všichni jsou však povinni při nástupu do letadla do kontinentální Francie podepsat prohlášení, že nemají příznaky nemoci covid-19, a že se v poslední době nesetkali s nikým s podobnými příznaky.

Cestovatelé přijíždějící do kontinentální Francie z ostatních zemí jsou povinni před příletem do Francie absolvovat PCR test, ne starší než 72 hodin, nebo nahlásit místním úřadům, kde budou trávit povinnou karanténu.

 

Vládní plán obnovy francouzské ekonomiky France Relance

 

Francouzský premiér Jean Castex představil dvouletý plán na oživení ekonomiky, tzv. France Relance. Plán v hodnotě 100 mld. EUR představuje kolem sedmdesáti opatření ve třech prioritních směrech: ekologická transformace ekonomiky, konkurenceschopnost firem a tzv. sociální soudržnost.

Tento plán má, kromě nápravy důsledků koronavirové krize, přispět také k  budoucímu rozvoji francouzského hospodářství. Cílem je dosáhnout v roce 2022 předkrizové úrovně hospodářské aktivity a začít opět snižovat nezaměstnanost, která by se v letošním roce měla navýšit o cca o 800 tis. osob. Již v roce 2021 by tak měl plán pomoci vytvořit 160 tis. nových pracovních míst.

Po centrální bance (Banque de France) odhadla nyní makroekonomické ukazatele i francouzská vláda v přípravě na návrh rozpočtu na rok 2021. Pro rok 2020 tak předpovídá pokles HDP o 10 % a pro rok 2021 jeho růst o 8 %

 

Ministryně práce, zaměstnanosti a začleňování E. Borne oznámila zachování podpor v částečné nezaměstnanosti do konce roku u všech v souvislosti s koronavirovou krizí ochraňovaných oborů jako jsou hotely, restaurace, kultura, sport, konference, apod. Dle posledních statistických údajů byli ve Francii v srpnu v režimu podpor v částečné nezaměstnanosti 1,3 mil. zaměstnanců.

 

Tato dlouhodobá podpora ve formě kompenzace 85 % vyplacených mezd za maximálně 40 % neodpracované pracovní doby je hodnocena jako výhodnější než klasická půlroční podpora v nezaměstnanosti. Pro zaměstnance při ní vychází příjem na 93 % plného čistého platu.

Zároveň ošetřovné na děti při uzavření škol je do 1. 11. 2020 stanoveno ve výši 84 % čistého platu pro jednoho z rodičů v případě, že nemůže pracovat z domova.

 

 

Všechny firmy mohou žádat o odklad splátek daní a odvodů na sociální zabezpečení, zrychlené vracení kreditu z daňových odpočtů a ve výjimečných případech o slevu na daních a poplatcích, pokud se zaváží nevyplácet v roce 2020 dividendy a nakupovat akcie.

Firmy mohou dále u centrální banky zažádat o konzultaci a zprostředkování odkladu splátek bankovních úvěrů u komerčních bank

 

 

Dále mohou firmy zažádat u ministerstva práce o podporu v částečné nezaměstnanosti ve výši 70 % hrubé mzdy (100 % u minimálních a nižších mezd) až do výše 6927 eur měsíčně pro zaměstnance nepracující v důsledku karantény.

 

Zdroj: https://www.businessinfo.cz/clanky/francie-koronavirus/