COVID-19  •  Sektorové aktuality

Shrnutí platných opatření

 

Vláda od čtvrtečních 06:00 nařídila omezení pohybu a omezila kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Výjimky z omezení pohybu platí pro cesty do práce, nezbytné cesty za rodinou, zajištění životních potřeb, dobrovolnickou výpomoc, poskytování zdravotní, sociální nebo duchovní péče, vyřízení neodkladné úřední záležitosti, účast na svatbách či pohřbech nebo vycestování z Česka.

Povolen je také pobyt v parcích nebo na chatách a chalupách, ovšem nanejvýš ve dvou lidech, pokud se nejedná o členy jedné domácnosti.

Omezuje se také účast na demonstracích na 100 osob, dosud se mohlo scházet 500 lidí. Na svatby a pohřby bude moci dorazit nanejvýš deset lidí, od pondělí platilo omezení na 30 osob.

Prozatím jsou opatření vyhlášena na necelé dva týdny, což ale souvisí s tím, že 3. listopadu skončí nouzový stav.

Vláda dále rozhodla, že bude od čtvrtka od 06:00 do 3. listopadu uzavřen maloobchod. Výjimku mají prodejny základního sortimentu. Kromě toho bude podobně jako na jaře zakázán prodej služeb v provozovnách. Velkoobchodní prodej zůstane bez omezení. Vláda stanovila 28 výjimek. Jde zejména o prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny.

V provozu dále budou autoservisy, poskytovatelé odtahů a odstraňování závad vozidel na silnicích, provozovny umožňující vyzvednutí zboží a zásilky od třetí strany, prodejny zahrádkářských potřeb, pokladní prodejny jízdenek, provozovny pohřební služby, květinářství, prodejny textilního materiálu a galanterie, servisy výpočetní a telekomunikační techniky, prodejny spotřební elektroniky, zámečnictví, provozovny servisu výrobků pro domácnost, myčky automobilů, prodejny domácích potřeb a železářství, provozovny sběru a výkupu surovin či kompostárny. Otevřené zůstanou i bankovní pobočky.

Ubytovací zařízení nebudou moci od čtvrtka do 3. listopadu fungovat pro rekreační účely. Obsloužit budou moci hosty, kteří cestují za služebními účely. Týká se to Čechů i cizinců, uvedl ministr zdravotnictví. hotelovým hostům může být k dispozici restaurace, a to mezi 06:00 a 20:00.

Vláda také omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví. Na tiskové konferenci upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

 

Zdroj: