COVID-19  •  Sektorové aktuality

V Paříži začal platit nejvyšší stupeň rizika nákazy koronavirem, bary na dva týdny zavírají

[Translate to Tchèque:]

Má-li v nějakém francouzském městě platit nejvyšší stupeň rizika, musí míra nakažených seniorů překročit 100 na 100 tisíc, v běžné populaci pak 250 na 100 tisíc obyvatel a lůžka intenzivní péče musí nejméně ze 30 procent zabírat pacienti s covidem-19.


V oblasti Paříže by se měla, dle resortu vnitra, upřednostňovat práce z domova a univerzitní sály by měly být jen z poloviny plné. Zostřená pravidla mají platit od úterý na dva týdny.


Zavřené zůstanou po tu dobu také tělocvičny a bazény. Restaurace na rozdíl od barů mohou zůstat otevřené, ale jen do 22 hodin. Kromě toho musejí zavést přísnější hygienická pravidla a také evidovat kontaktní údaje od svých hostů.

Před týdnem byly zavřeny restaurace a bary na dva týdny v jihofrancouzském městě Marseille, které se potýká s druhou vlnou nákazy. Nařízení vyvolalo protesty a bylo neúspěšně napadeno u soudu.


Francie v neděli ohlásila 12 565 nových případů nákazy koronavirem; v sobotu byl nárůst rekordní, a to o sedmnáct tisíc lidí. Celkem se zde dosud nakazilo 619 190 lidí a na covid-19 zemřelo 32 230 pacientů.

 

Zdroj :