COVID-19  •  Sektorové aktuality

Většina firem letos nebude vyplácet 13. platy ani mimořádné odměny

Kvůli vládním zákazům podnikat, propadu tržeb a vyčerpaným finančním rezervám bude mít peníze na vyplacení 13. platů a mimořádných odměn výrazně méně zaměstnavatelů než v minulých letech. Vyplatit odměny ještě před podzimní vlnou koronaviru plánovala jen třetina firem (34 %).

13. platy nebo mimořádné odměny loni vyplácel rekordní počet firem. Odměn se tak dočkalo 6 z 10 zaměstnanců soukromého sektoru. Počet firem, které bonusy vyplácely, se přitom rok od roku zvyšoval z 39 % v roce 2016 na 59 % v loňském roce.

Jedním z důvodů, proč finanční situace firem neumožňuje odměnit zaměstnance, je to, že stát firmám na rozdíl od podniků v dalších evropských zemích, jako je třeba Německo, nekompenzuje jejich ztráty, popřípadě jen okrajově (např. pokrytí nájemného z 50 %). V ČR je totiž podpora primárně směřovaná na udržení zaměstnanosti, například program Antivirus jen transferuje peníze přes podnikatele zaměstnancům, přičemž na jaře program pokrýval mzdové náklady jen částečně.

I z toho důvodu si podnikatelé skrze státní záruční programy a v bankách museli půjčovat peníze hlavně na vyplacení mezd zaměstnancům a povinné odvody. Vyplynulo to z několika šetření Hospodářské komory v průběhu roku. Kromě toho některé firmy použily půjčené peníze také na pokrytí tzv. fixních nákladů, tedy na nájemné a další nutné provozní výdaje, jako jsou energie, vodné a stočné, internetové a telefonní připojení nebo pohonné hmoty.

 

Zdroj :

  • Většina firem letos nebude vyplácet 13. platy ani mimořádné odměny