COVID-19  •  Sektorové aktuality

Vláda schválila podpůrné programy pro gastro, nájemné a ubytování

S přechodem do čtvrtého stupně protiepidemického systému (PES), ke kterému dojde od pátku, schválila vláda sérii kompenzačních opatření v hodnotě deseti miliard korun. Na program nájemné mají směřovat tři miliardy korun, na ubytování 3,5 miliardy korun a pro gastronomii pak 2,5 miliardy korun. Další miliarda je určena pro prodloužení programu Antivirus A.

Restauratéři budou mít nárok na 400 korun na jednoho zaměstnance nebo spolupracujícího živnostníka a den. Pomoc bude možné kombinovat s dalšími podpůrnými programy.

Hotely, penziony a další ubytovací zařízení budou muset pro rekreační účely znovu zavřít od pátku 18. prosince. Ubytovací zařízení budou moci za každý den nuceného zavření a pokoj žádat o státní dotaci. Výše příspěvku bude od 100 do 330 korun. Ubytovací zařízení mohla podle stejných pravidel, která v pondělí představil Havlíček, o podporu žádat za jarní uzavření.

Stát podnikatelům zasaženým v souvislosti s pandemií také přispěje na komerční nájem i za čtvrté čtvrtletí. Podmínky programu Covid – nájemné by se oproti současné druhé výzvě neměly měnit. Podnikatelé budou moci za říjen, listopad a prosinec získat od státu na nájem 50 procent.

 

Zdroj :