Sektorové aktuality

Vláda schválila Strategii na podporu malých a středních podniků do roku 2027

Strategii na podporu malých a středních podniků (MSP) v České republice pro období 2021 až 2027 z dílny Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila vláda. Má za cíl zvýšit produktivitu a konkurenceschopnost českých MSP a tím zároveň posílit mezinárodní pozici ČR v oblasti výzkumu a inovací či využití pokročilých technologií a dovedností.

Koncepční dokument vychází především ze zjištění a doporučení Světové banky. Mezi klíčové oblasti, kterými se dokument zabývá, patří podnikatelské prostředí, přístup k financím, přístup na trhy, pracovní síla, dovednosti a vzdělávání, výzkum, vývoj a inovace, digitalizace, nízkouhlíková ekonomika a účinné nakládání se zdroji.

V plánu je víc než stovka opatření

Odpovědnost za plnění jednotlivých opatření mají příslušné resorty a úřady dle jejich zaměření. Výsledná podoba tak zároveň respektuje další klíčové strategické či koncepční dokumenty na národní i evropské úrovni, čímž zajišťuje tolik potřebné synergie. Celkově pak strategie obsahuje 107 ambiciózních opatření, jejichž splnění by mělo vést k dosažení stanovených cílů a komplexnímu rozvoji segmentu MSP.

S nástroji poradila Světová banka

Strategie podpory MSP navazuje na Koncepci podpory malých a středních podnikatelů z období 2014 až 2020. Pro to, aby se nástroje na podporu MSP optimalizovaly, zpracovala Světová banka ve spolupráci s českým Ministerstvem průmyslu a obchodu a Evropskou komisí analýzu současného prostředí MSP v České republice. A právě ze závěrů a doporučení uvedené analýzy vychází strategie nová, která by měla pomoci posílit produktivitu českých MSP.

Zdroj :

Documentation

Download Strategie-podpory-MSP-v-CR-pro-obdobi-2021-2027.pdf  (PDF • 3 MB)