COVID-19  •  Sektorové aktuality

Začal platit nouzový stav, co to v praxi znamená ?

Nouzový stav bude platit po 30 dní, tedy do začátku listopadu. 

Vyhlášení nouzového stavu by mělo zabránit i vyčerpání kapacit nemocničních lůžek. Těch je podle Prymuly zatím dostatek, ale při prudkém nárůstu nakažených s nutnou hospitalizací by mohlo dojít k vyčerpání jejich kapacity. 

V okresech, jež jsou na mapě podle rizika nákazy, takzvaném semaforu, označeny červenou nebo oranžovou barvou, se od pondělí na dva týdny zavřou střední školy 

Na základních školách se bude 14 dnů učit hudební výchova bez zpěvu. Tělocvik bude na prvním stupni bez omezení, na druhém stupni by se měl konat venku 

Zájmové kroužky by se měly omezit jen pro skupiny nanejvýš deseti účastníků uvnitř a 20 venku. To souvisí s dalším opatřením, které bude platit od pondělí, a to zákaz hromadných akcí nad zmíněné počty osob. 

Výjimku budou mít členové jedné domácnosti, práce v zaměstnání či podnikání nebo zastupitelstva a jednání státních orgánů či soudů. Omezení se nevztahuje také na posilovny či akvaparky. 

Divadla a kina budou moci dál hrát až pro 500 lidí, budou ale zakázány přestávky na občerstvení. Omezení se bude týkat představení se zpěvem, jako je opera nebo muzikály. 

Sportovní utkání se budou konat bez diváků. Na stadiony budou smět sportovci, realizační týmy, personál zabezpečující utkání a média do počtu 130 lidí 

V restauracích bude moci být od pondělí u jednoho stolu maximálně šest lidí 

Počet lidí na církevních shromážděních vláda od pondělí omezí na dva týdny maximálně na 100 s dodržením rozestupů. 

Nouzový stav bude v České republice platit 30 dní. Současná opatření, která vcházejí v platnosti v pondělí, platí pro následující dva týdny do 18. října. Co se týká nošení roušek a respirátorů, zůstávají pravidla stejná. 

 

Zdroj :