COVID-19  •  Sektorové aktuality

Zákaz vycházení mezi 21:00 a 04:59 a zavření obchodů ve večerních hodinách

 

V Česku začne od středy kvůli pandemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda na zasedání rozhodla, že lidé nebudou smět chodit ven mezi 21:00 a 04:59. Výjimky budou platit mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do pěti set metrů od bydliště.

Lidé budou v době zákazu nočního vycházení muset prokázat, proč vyrazili z domova, řekl Prymula. Opatření platí zatím do konce nouzového stavu 3. listopadu. Kabinet však pravděpodobně v úterý požádá sněmovnu o jeho prodloužení.

Vláda také rozhodla o omezení maloobchodního prodeje. Ten bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00. Zákaz se však nevztahuje na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží.

Omezeny budou také trhy, kromě těch farmářských. Na nich bude možno prodávat přirozené produkty, jako je ovoce, zelenina, maso, vejce a pečivo.

 

Zdroj :