COVID-19

Air France a KLM jako první obnovují provoz na Letišti Václava Havla Praha

Již 4. května 2020 přivítalo Letiště Václava Havla Praha letadlo z flotily KLM a došlo tak k obnovení jedné z nejvytíženějších pravidelných linek Praha – Amsterdam. Mělo by se jednat o první pravidelnou leteckou linkou, která bude po přerušení svého provozu na pražském letišti znovu obnovena. Z počátku plánuje KLM pouze jeden let denně. Od července by se pak počet letů mohl zvýšit.

Na pravidelnou linku Praha – Amsterdam nasadí KLM své nejmenší letadlo typu Embraer 175, které disponuje kapacitou 88 osob. Do Prahy poprvé přilétne 4. května v 10:40 a odlétat bude v 11:15. Zpočátku společnost očekává primárně zájem cizinců, kteří v České republice po vypuknutí epidemie koronaviru zůstali a již se nemohli vrátit domů. Zároveň se očekává, že těchto letů mohou využít firmy za účelem vyslání svých zaměstnanců do zahraničí nebo na služební cesty. Očekává se, že turistických cest bude zpočátku méně.

Opatření na palubě letadel KLM a na Letišti Václava Havla Praha

Na palubě letounů letecké společnosti KLM zůstává prioritou striktní dodržování hygienických podmínek. Před každým odletem jsou všechna letadla důkladně vyčištěna a vydezinfikována. Každé letadlo je rovněž vybaveno systémem filtrace vzduchu, který pravidelně obměňuje a odstraňuje více než 99,999 % virových a bakteriálních kontaminantů ve vzduchu. Cestujícím je na palubě každého letadla k dispozici dezinfekce.

Na Letišti Václava Havla Praha platí již několik měsíců celá řada ochranných opatření, probíhá například pravidelná dezinfekce prostor terminálů a po letišti je rozmístěno přibližně 250 stojanů s dezinfekcí, kterou využívají cestující i zaměstnanci. Po celém letišti pokračuje také rozsáhlá informační kampaň, všichni cestující jsou upozorňování na dodržování rozestupů a na povinnost zakrytí nosu a úst i v prostorách letiště. Pokud cestující, kteří přilétají do České republiky roušku, respirátor či alespoň šátek nemají, obdrží ji v tuto chvíli na příletu od letištních zaměstnanců zdarma.

Pro zajištění maximální bezpečnosti pro cestující i palubní personál, byla nabídka služeb a stravování v rámci letů se společností KLM výrazně omezena a zjednodušena.

Na dálkových letech budou zavedena i další opatření. Například, některá sedadla v letadle jsou cíleně blokována a mezi cestujícími je tak vytvářen bezpečnostní odstup minimálně 1,5 m. Aby se omezilo další šíření koronaviru, přistoupily aerolinky KLM k dalším opatřením, která by měla eliminovat zdravotní riziko na palubě letadla. V rámci letů z Amsterdamu do Kanady, Singapuru a Jižní Koreje jsou cestující fyzicky pozorováni, případně jsou podrobeni kontrole tělesné teploty. V rámci letů do vysoce rizikových zemí jsou cestující povinni vyplnit formulář zdravotní prohlídky.

Při letech menšími letouny, jako je zmiňovaný Embraer 175 na lince Praha – Amsterdam, bude bezpečnostní odstup zajišťován výběrem sedadel přímo při check-inu. Dále budou cestující vyzváni, aby dbali pokynů palubního personálu.

Flexibilní změny letenek

S ohledem na výjimečné okolnosti, jež vyvolala krize související s koronavirem a nemocí COVID-19 je společnost KLM nadále plně připravena pomoci svým zákazníkům změnit jejich cestovní plány. Cestujícím, kteří si zakoupí letenku, nabízí KLM následující možnosti:

  • flexibilní změna data jejich cesty, bez nutnosti uhradit poplatek za změnu,
  • flexibilní změna cíle jejich cesty, bez nutnosti uhradit poplatek za změnu,
  • převedení hodnoty zakoupené letenky na voucher s platností 12 měsíců.

Voucher lze využít k úhradě budoucích letů se společnostmi KLM, Air France, Delta Air Lines, Virgin Atlantic a Kenya Airways.

Více informací k aktuálním podmínkám flexibilních změn je možné získat na webu www.klm.cz v záložce „Coronavirus (COVID-19) updates“ na titulní stránce.

Mezikontinentální lety KLM z Amsterdamu

Počínaje pondělkem 27. dubna 2020 vypravuje KLM pravidelné lety z Amsterdamu do celkem 25 mezikontinentálních destinací po celém světě.

Zdroj: tisková zpráva Air France - KLM