Členské aktuality

Česká firma Kiwi.com roste nejrychleji ve střední Evropě, vyhrála v soutěži Fast 50

Český vyhledávač a prodejce letenek Kiwi.com se stal nejrychleji rostoucí technologickou firmou ve střední Evropě.

Zvítězil v žebříčku Deloitte Technology Fast 50. Bodovaly i další české firmy. Výrobce 3D tiskáren Prusa Research obsadil třetí příčku. Mezi padesátkou nejlepších jsou z ČR ještě STRV (14. místo), ZOOT (15.) a Inventi Solution (37.). Online prodejce módy ZOOT navíc vyhrál kategorii Velká pětka. Pilulka Distribuce se umístila mezi Vycházejícími hvězdami.

 „Soutěž Technology Fast 50 se ve středoevropském regionu včetně ČR konala již poosmnácté a letošní ročník patří z hlediska umístění českých firem k nejúspěšnějším. Česká firma už sice v minulosti vyhrála, například v roce 2015 Simplity, vítěze hned ve dvou kategoriích však Česko ještě nemělo,“připomíná Jiří Sauer, ředitel žebříčku Deloitte Technology Fast 50 CE v České republice.

Deloitte Technology Fast 50 porovnává růst přihlášených technologických firem za období předchozích čtyř let, letos tedy v období 2013 až 2016. V letošním ročníku dosáhlo průměrné tempo růstu rekordních 1 127 %. Již druhý rok po sobě společnosti v žebříčku překročily hranici 1 000 %, což ukazuje na pokračující rozmach technologických firem v tomto regionu. Vítěz Kiwi.com si připsal rekordní růst ve výši 7 165 %, tedy téměř pětkrát více než loni. Třetí Prusa Research je na tom s růstem 6 910 % podobně, oproti loňským 688 % je to více než desetinásobný posun.

„Letošní skvělé výsledky českých firem potvrdily, že mimořádného růstu mohou dosáhnout i domácí čeští podnikatelé. Řada z oceněných společností se už navíc stačila prosadit i mimo středoevropský region,“ doplňuje Jiří Sauer.

„Za jejich úspěchem stojí příznivé podmínky nejen na středoevropském trhu, ale i rychlé nasazení těch nejlepších technologií v kombinaci s vytvořením produktu či služby, které přispěly k rozmachu daného odvětví. Firmy se i podstatně lépe dokázaly přizpůsobit potřebám svých zákazníků,“ říká Senta Čermáková, ředitelka pro strategické projekty a vedoucí projektu Deloitte Startups.

Výsledky Technology Fast 50 ve střední Evropě v roce 2017

  • Prvních pět míst letošního ročníku obsadily společnosti, které se loni umístily v kategorii Vycházející hvězdy. Mezi nimi byly i české com a Prusa Research.
  • Na druhém místě v hlavní kategorii skončila litevská společnosti Deeper
    (růst 7 048 %), na čtvrtém a pátém polské firmy Tooploox Sp. (2 827 %) a pl (2 437 %).
  • Z českých zástupců je na 14. místě firma STRV (963 %), která vyvíjí mobilní aplikace, na 15. ZOOT (820 %), na 37. další vývojář mobilních aplikací Inventi Solution (408 %).
  • Výrobce softwaru pro statiky a stavební inženýry, česká firma IDEA StatiCa, se probojovala mezi 10 finalistů v soutěži o Nejvíce disruptivní inovaci. V kategorii zvítězila srbská firma DADANCO Europe.
  • Do soutěže se v roce 2017 zapojilo 11 zemí včetně České republiky – v hlavní kategorii Fast 50 se umístilo 5 českých firem, již zmíněný ZOOT navíc vyhrál Velkou pětku, kam spadají společnosti, které s ohledem na svou velikost nemohou soutěžit s dravými firmami v hlavním žebříčku, ale i tak významně rostou.
  • Pilulka Distribuce skončila na sedmém místě mezi Vycházejícími hvězdami, tj.společnostmi, které jsou na trhu krátce, takže ještě nemohou soutěžit v hlavní kategorii.
  • V žebříčku Technology Fast 50 v roce 2017 dominovaly společnosti z oblasti IT a digitálních řešení (39 firem z 50), dalších 10 bylo z oblasti internetu, médií a telekomunikací. Do soutěže se přihlásila pouze jedna technologická firma, která zohledňuje ekologický přístup k podnikání (v roce 2016 byly tři). Největší zastoupení mělo Polsko (bodovalo celkem 19 firem).