Členské aktuality

Chambrelan : Francouzské teleskopické lišty pro letadlové lodě i české vlaky

V dětství ho tatínek brával s sebou do továrny a malý Frédéric si tam hrál s kuličkovými teleskopickými lištami. V roce 2000 Frédéric Couppey rodinou firmu Chambrelan převzal a za dvacet let z ní vybudoval jednoho ze světových lídrů v oboru průmyslových teleskopických lišt a kolejnicového vedení. Dvě třetiny výrobků Chambrelan dnes putují do zahraničí a Česká republika patří k nejúspěšnějším destinacím. Při rozhovoru se stávajícím prezidentem společnosti Frédéricem Couppey se snadno nakazíte nadšením pro tento ojedinělý průmyslový produkt i firmu, plánované další destinace pro exportní rozvoj společnosti svědčí také o velkých plánech.

Na začátku tisíciletí byl Chambrelan s trochou nadsázky spíše řemeslnou firmou, dnes se na vývoji nových produktů podílí počítače a produkce je automatizovaná. Firma se také od obratu 5 milionů eur v roce 2000 posunula na současných 12 milionů eur. „Od ručních vrtaček jsme přešli na automatické stroje a vše od objednávky, přes výrobu až po expedici je automatizované,“ vysvětluje Frédéric Couppey.  

Za svůj úspěch vděčí firma o 45 zaměstnancích svému osobnímu přístupu, vyrábí na zakázku, můžeme mluvit téměř o kusové výrobě. „Zaměřujeme se na menší série a specifické obory a trhy, v našich dílnách každý rok vznikne 300 000 výrobků.“

Lišty Chambrelan měří jeden až tři metry a mají nosnost až 1,5 tuny. Najdete je například ve vlacích Škoda Transportation, ve dveřích řidiče tramvají ve městě Le Havre, kde Chambrelan vznikl a sídlí, patří také k vybavení továren, zařízení obráběcích strojů, a dokonce jsou i na letadlových lodích.

Na rozdíl od konkurence je Chambrelan jediný, kdo vyrábí přímo ve Francii. Rozhodnutí zachovat výrobu právě v okolí Le Havre je podle Frédérica Couppey zárukou vysoké kvality a jedním z důvodů exportního úspěchu společnosti.

Celosvětový úspěch

První zahraničí destinací, kde Chambrelan založil pobočku, bylo Německo, Česká republika následovala krátce poté. „Export je úspěšný, když máte lokální identitu a místní designéři vědí o vaší přítomnosti a jste po jejich boku při navrhování nových výrobků,“ je přesvědčen prezident Couppey.

Stejnou taktiku firma uplatnila i pro český trh. Téměř před 15 lety se Frédéric Couppey obrátil na Francouzsko-českou obchodní komoru (FČOK), která pro něj zpracovala první studii trhu. Zájem o kvalitní výrobky Chambrelan byl v průmyslově založené Česku tak slibný, že se Couppey rozhodl zaměstnat prostřednictvím FČOK prvního obchodníka na částečný úvazek. Ten působil v podnikatelském inkubátoru FČOK a zastupoval Chambrelan pro český trh, následovalo založení české pobočky. O rok později se Chambrelan poprvé účastnil Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně jako vystavovatel na Francouzském pavilonu a svou účast každoročně opakuje.

„FČOK rozvíjí nabídku svých služeb speciálně pro naše potřeby: pomohla nám založit pobočku, poskytuje nám virtuální sídlo firmy a vede nám i účetnictví. Vysoká kvalita a profesionalita služeb nabízených Komorou nám umožnila soustředit se čistě na samotný obchod. Letos totiž utržíme přes 19 milionů korun, a to tam, kde jsme před patnácti lety začínali na nule. Spolupracovali jsme s mnoha obchodními komorami, ale jen FČOK nám nabídla všechny potřebné služby v požadované kvalitě. FČOK dovede vždy pružně reagovat a vyhovět našim potřebám,“ říká Frédéric Couppey, prezident a generální ředitel Chambrelanu.

Pražská pobočka Chambrelan se stala výchozím bodem pro další rozvoj společnosti do východní Evropy a Frédéric Couppey má další smělé plány. Plánovanými destinacemi jsou Spojené státy, Mexiko a Asie, jednání už začala v Indii, na Tchaj-wanu, v Jižní Koreji a v Japonsku.