Náš pohled na …  •  Výběrová řízení na dodavatele & Obchodní příležitosti

Do pražského kosmického inkubátoru míří start-up Aleego. Firmám nabízí snímkování drony.

tři nové start-upy Strafos, Aleego a ZetJet Technologies nastoupí k inkubaci do Evropské kosmické agentury Business Incubation Centre Prague (ESA BIC) během léta 2018

  • na start-upy čeká cca 2letá inkubace a finanční podpora až 50 tisíc eur
  • švýcarská firma ZetJet Technologies je prvním zahraničním účastníkem, spolupracovat bude i s ČVUT

Systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středních provozovatelů, snímkování pomocí dronů pro průmyslové účely a elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. To jsou projekty tří start-upů – dvou českých a jednoho švýcarského – které letos v červnu Evropská kosmická agentura (ESA) vybrala k dvouleté inkubaci v pražském kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague. Firmy Strafos, Aleego a ZetJet Technologies se přidají k sedmičce start-upů, které zde již své produkty či služby zdokonalují. ESA BIC Prague tak zároveň přivítá svého prvního účastníka ze zahraničí.

Na online platformě společnosti Aleego si mohou zákazníci zejména z řad průmyslových firem rezervovat mise UAV (Unmanned Aerial Vehicle, neboli dron) za účelem snímkování. Tato technologie je v posledních letech vyhledávaná zejména díky nesrovnatelně nižším nákladům a kratší době dodání oproti klasickým leteckým fotografiím. Data sesbíraná během letu vyvíjený systém zpracuje do přehledného reportu, který předá zákazníkovi. Systém se využívá například k monitorování zásob ve velkých skladech, inspekci dálkových potrubí, v zemědělství, stavebnictví nebo třeba pro kontrolu solárních panelů. Firma je česká, jejím zakladatelem je Francouz Maxime Brivois, který v Praze žije již několik let a je také členem Francouzsko-české obchodní komory.

Švýcarská firma ZetJet Technologies vyvíjí elektrické pohonné jednotky pro tzv. pseudosatelity létající ve vysokých výškách. Jedná se o letouny vyplňující mezeru mezi vesmírnými satelity a drony. ZetJet Technologies pracuje se speciální technologií, která výrazně snižuje spotřebu paliva či elektrické energie nutné k pohonu letounu. Pseudosatelity, jejichž cena se pohybuje na 10 až 20 procentech ceny družic, létají během dne na solární pohon, v noci pak využívají energii nashromážděnou v bateriích.

Firma Strafos vyvíjí chytrý systém pro rezervaci a management privátních letů malých a středně velkých provozovatelů. Moderní cloudová platforma využívá družicovou technologii, která v reálném čase ukazuje posádce, operátorovi letadla i letištní obsluze data o poloze a stavu letadla, ať už se nachází kdekoli na světě – i na místech bez pokrytí pozemními přijímači. Je také schopná efektivně spočítat veškeré náklady a optimalizovat čas a trasy letů, které plánuje s ohledem na minimalizaci prázdných přeletů. V komerčním letectví dosud žádný takový systém pro malé a středně velké provozovatele neexistuje.

V pražském kosmickém inkubátoru ESA BIC Prague mohou vybrané start-upy na dokončení svých produktů a jejich uvedení na trh čerpat podporu až 50 tisíc eur. Vedle Evropské kosmické agentury (ESA) se na programu finančně podílí i hl. m. Praha, celkem je v něm vyčleněno téměř 45 milionů korun. V inkubátoru sídlícím v pražském Paláci Adria mají start-upy přístup ke konzultačním a poradenským službám technologického i podnikatelského charakteru, marketingové podpoře a kontaktům na možné partnery i potenciální investory. Zázemí projektu zajišťuje spolu s CzechInvestem i Ministerstvo průmyslu a obchodu. Partnery ESA BIC Prague jsou také Ministerstvo dopravy a Komerční banka. V ESA BIC Prague se momentálně inkubuje 7 firem (Festka, NG Aviation, Big Terra, NaviRider, SMUP UQ, Foxworks Aerospace a Let´s Earth), tři start-upy (InsightART, Triphood, Tuddy Tuddy) již svoji inkubaci v první polovině roku 2018 úspěšně ukončily.