Actualités  •  Ze života komory

Francouzsko-české podnikatelské fórum v Paříži

Tento týden se ředitel Francouzsko-české obchodní komory zúčastnil Francouzsko-českého podnikatelského fóra, které v Paříži organizovala Francouzsko-česká podnikatelská rada a Pracovní skupina pro vodík při MEDEF International.  

 
Byla to příležitost představit významným zástupcům francouzsko-české podnikatelské komunity Komoru a její aktivity a služby v oblasti rozvoje podnikání.  

Níže najdete podrobnější informace o fóru, jehož partnerem byla i Francouzsko-česká obchodní komora: 

 

Hlavním hostem fóra, kterému předsedal pan Stéphane ESPINASSE, předseda Francouzsko-české podnikatelské rady MEDEF International, ředitel IVECO Bus World a prezident IVECO France, byl pan Petr MERVART, zmocněnec ministra průmyslu a obchodu pro vodíkové technologie. 

 

Česká republika se stejně jako její regionální sousedé potýká s nejistým hospodářským výhledem v důsledku dopadů pandemie, války na Ukrajině a návratu vysoké inflace (16 % meziročně v květnu 2022). Česká republika, která je centrem průmyslové Evropy, potřebuje značné investice, aby zvýšila odolnost svých dodavatelských řetězců a konkurenceschopnost své ekonomiky vůči vnějším hrozbám. 

 

Česká vláda si je vědoma strukturálních slabin, a proto zavádí národní inovační strategii, která má připravit ekonomiku na kvalitativní posun výš a navýšit financování výzkumu a vývoje. Česká republika rovněž připravuje rozsáhlý plán na vybudování 15 vodíkových stanic do roku 2025. 

 

Česká republika se tak zavazuje k urychlenému dosažení ekologických cílů v oblasti dekarbonizace spolu s významným rozvojem obnovitelných zdrojů energie a vodíku, uhlí nicméně zůstává v národním energetickém mixu hlavním zdrojem energie. Nabízí řadu perspektivních odvětví, v nichž mohou francouzské společnosti přispět svými zkušenostmi a řešeními. 

 

Na závěr českého předsednictví v Radě Evropské unie bylo toto fórum příležitostí ke: 

  • zhodnocení hospodářské a politické situace v evropském kontextu, který je silně ovlivněn válkou na Ukrajině; 
  • získání přehledu o českém podnikatelském prostředí (daně, pracovní právo, podpůrná opatření pro francouzské firmy). 
  • diskuzi o investičních příležitostech a významných projektech hospodářské spolupráce, do nichž se mohou zapojit francouzské firmy, zejména v oblasti dekarbonizace, obnovitelných zdrojů energie a vodíku; 
  • předání dotazů a vzkazů českým veřejným činitelům týkajících se aktivit nebo projektů vaší společnosti v ČR.