Členské aktuality

Francouzský OXYMETAL rozjíždí výrobu v Plzni

Ve Francii je specialista na laserové vyřezávání OXYMETAL jedničkou ve svém oboru. Pro zahraniční rozvoj si jako svou první destinaci vybrali Českou republiku. Po studii možných lokalit ve spolupráci s Francouzsko-českou obchodní komorou ke konci roku otevírá nový výrobní závod v Plzni, v průmyslovém areálu bývalé Škodovky. Po areálu nás těsně před otevřením provedli prezident společnosti Philippe Chédru a ředitel závodu David Morin.

Ve Francii už má OXYMETAL devět výrobních závodů, ve kterých byste našli 30 laserových řezacích strojů a na 400 zaměstnanců. Ročně zpracují přes 40 000 tun oceli, výrobky z ní putují nejčastěji ke klientům ze sektoru průmyslového vybavení, přepravy a energetiky. Zahraniční expanze OXYMETALu měla dva hlavní důvody: být nablízku stávajícím francouzským klientům, kteří působí ve střední Evropě a také zde získat klienty nové.

Pro volbu Plzně existovalo hned několik důvodů. Prezident společnosti Philippe Chédru již po roce 2000 v Česku působil, řídil průmyslovou firmu s výrobním závodem v Česku. Zná tedy místní prostředí i kvality zdejšího trhu a pracovní síly. „Česko má ideální centrální pozici vůči továrnám našich klientů v regionu, má dobré dopravní napojení na okolní země. Panuje tu vynikající průmyslová kultura, což je pro naši firmu velké plus. Ve Francii funguje přibližně tisícovka laserů, v ČR jich je 850. Ale porovnejte si velikost obou zemí!“

Spolupráce s FČOK na vyhledání prostor

Po volbě České republiky OXYMETAL oslovil Francouzsko-českou obchodní komoru (FČOK) s poptávkou na vyhledání potencionálních výrobních prostor. Dle technických a geografických požadavků pak obchodní tým Komory vytipoval desítku prostor, které by přicházely v úvahu. Po validaci návrhů ze strany OXYMETALu vedoucí projektu na straně FČOK vybrané haly osobně objel, nafotil, zjistil detailní podmínky koupě či nájmu a celou studii zaslal OXYMETALu. Po návštěvě objektu v průmyslovém areálu v Plzni a finálních úpravách smlouvy mohlo začít stěhování.

Dnes již Komora firmě OXYMETAL pomáhá s koncepcí HR strategie a vyhledáním prvních zaměstnanců. OXYMETAL se také stal členem FČOK a vystavuje na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně, na kterém FČOK organizuje Francouzský pavilon. Provoz v první zahraniční pobočce firmy OXYMETAL byl spuštěn v září, což lze považovat za opravdový úspěch, pouhý rok po prvním kontaktu mezi firmou a Komorou.

„Jsme velmi rádi, že jsme se obrátili na Francouzsko-českou obchodní komoru již v počátcích našeho projektu. Byli velice výkonní a jejich věcné rady nám ušetřily mnoho času a chyb. Celkově byla spolupráce s CCFT velmi přínosná.“ je přesvědčen Philippe Chédru.

Specialista na laserové vyřezávání OXYMETAL se tak stal krásným příkladem francouzské investice v Česku, která navíc povede k vytvoření pracovních míst a je příkladem hodným následování.