Členské aktuality

GYS: Český průmysl patří do světové top sedmičky

U příležitosti Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně jsme potkali Huberta Callerota, obchodního manažera společnosti GYS, rodinné firmy s mezinárodním rozměrem, která je jedním z hlavních aktérů na poli obloukového sváření, baterií a oprav karosérií.

Huberte, řekněte nám prosím pár slov o společnosti GYS a její činnosti.

GYS je společnost založení v roce 1964. Původně vyráběla transformátory, později se zaměřila na svářecí technologie a nabíječky baterií. Před dvaceti lety GYS koupil nový majitel a tehdy začal opravdový rozvoj firmy. Dnes má 650 zaměstnanců, z toho 400 v továrně v Lavalu. I dnes působí firma ve třech oblastech: vybavení pro obloukové sváření pro kutily i pro průmyslové použití, nabíječky a příslušenství pro údržbu baterií a vybavení pro opravy karosérií. Právě ve třetí jmenované oblasti jsme světovou jedničkou, jak podle produkce, tak strojů. Naše bodové svářečky se prodávají po celém světě. Naší nejnovější aktivitou je obloukové sváření pro průmyslové využití.

Jaká je strategie GYS pro vstup na světové trhy?

Mámě dvě základní exportní strategie. V některých zemích jako je Německo nebo Velká Británie zakládáme obchodní pobočky, druhou variantou je spolupráce s dovozci jako v případě České republiky. Náš obrat v ČR je 600 000 euro (15,6 milionu Kč), 80 % obratu realizujeme s 20 % klientů.

Jak si vysvětlujete váš úspěch?

Jsme silní ve čtyřech věcech: Výzkum a vývoj, na nichž pracuje více než 10 % našich zaměstnanců; totální integrace výrobních procesů v naší továrně z důvodu kvality a reaktivity; mezinárodní rozvoj, zejména v Šanghaji a 18 obchodníků se zaměřením na export a v neposlední řadě obsáhlý katalog se širokým sortimentem. Nabízíme také nejlepší poměr kvality a ceny výrobků díky našim znalostem z vývoje a přijatelným cenám na výrobu.

Proč jste se rozhodli vystavovatel na Francouzském pavilonu na MSV 2017?

Na MSV jsme poprvé, chceme být aktivnější na trhu se svářecí technikou, což se nám v ČR zatím příliš nedaří. Konkurence je velká, ať už v ČR nebo ve světě. Tradičně jsou v této oblasti aktivní společnosti z Německa a Skandinávie. Jsme přesvědčeni, že MSV je regionální veletrh s velmi významným přesahem a chceme otestovat místní návštěvníky. Již dva nebo tři roky se častěji účastníme podobných akcí. Zjistili jsme totiž, že největší veletrhy přitahují největší importéry, ale koncoví zákazníci, ať už z průmyslu či nikoliv, na tyto velké veletrhy nechodí.

Český trh je častým cílem francouzských skupin, proč jste si tento trh vybrali vy?

Česká republika byla vždy velmi rozvinutou zemí. Z průmyslového hlediska rozhodně patří do světové top sedmičky. Pro naše výrobky a zejména pak pro svářecí techniku, představuje místní trh velký potenciál. Všichni zde svařují a umí svařovat. Snad každý Čech má svářečku a nabíječku baterií. České průmyslové podniky mají vysoké požadavky a za kvalitu jsou ochotni dobře zaplatit. Jejich přístup se naprosto shoduje s požadavky GYS a našimi výrobními schopnostmi a odpovídá našim technickým výrobkům.