Rozhovor

Markéta Vaňková: Brno je městem příležitostí

V čele druhého největšího města České republiky stojí od listopadu 2018 mladá právnička a brněnská patriotka Markéta Vaňková. Za necelý rok ve funkci primátorky Brna za ní je vidět kus práce a velká plány má i do budoucna. Brno je dle jejích slov městem příležitostí, příjemným městem pro život, lákavou destinací pro investory a také její láskou. Markéta Vaňková byla hostem setkání Business Women Clubu Francouzsko-české obchodní komory, který se konal 20. září v hotelu Barceló Brno Palace.

Pokud byste měla Brno popsat 5 slovy, jaká by to byla?

Brno je moje láska. To jsou sice jen slova čtyři, která navíc pořád opakuju, ale za mě je v nich vše.  Vybrat totiž pouze pětici přívlastků pro město, jako Brno, by bylo málo a něco důležitého by jistě chybělo. Protože Brno je proměnlivé, nejen podle ročních období, a každý, kdo v něm chce něco hledat, svoje najde. A nenajde-li, tak to zkusí udělat, aby to mohli poznat nebo dostat také ostatní. I to je na Brnu jedinečné: je městem příležitostí.

Máte za sebou prakticky rok ve funkci primátorky Brna. Co považujete za tuto dobu za svůj největší profesní úspěch?

Splnili jsme slib a nabídli nový, jednodušší, příjemnější a levnější systém rezidentního parkování. Série jednání, jež jsem vedla od počátku roku, vyústila v dohodu mezi architekty ve sporu, který kvůli neuváženým krokům minulého vedení města brzdil výstavbu Janáčkova kulturního centra. A pokud se nic nečekaného nestane, příští rok v létě by se mohl Brňany vytoužený koncertní sál se špičkovou akustikou začít budovat.

V podstatě o rok se podařilo zkrátit uzavírku na Dornychu, což výrazně uleví dopravě v celém městě. Je to i potvrzením toho, že skupina koordinátora oprav a uzavírek, kterou jsme po nástupu na radnici založili, opravdu funguje.

Našli jsme novou, lepší polohu pro vybudování multifunkční haly a pořád věřím, že si v ní Brňané užijí hokejové mistrovství v roce 2024. A nesmírně si cením toho, že navzdory nejrůznějším zaručeným zprávám médií naše koalice funguje a dokážeme se domluvit. V tom vidím největší devízu i do budoucna.  

Jaké jsou podle vás hlavní priority dalšího rozvoje města Brna?

Zásadním je do konce roku 2022 dokončení a schválení územního plánu. Pro laika se může zdát, že to je dost dlouhá doba, pravdou je, že prodlevy předchozích představitelů Brna nás dostaly do časové tísně a musíme pracovat velmi intenzivně a efektivně. Širší bytovou zástavbu alespoň v rámci možností se ale určitě pokusíme rozjet už dřív.

Nejbolavějším místem Brna je pak doprava. Takže určitě budování Velkého městského okruhu. I proto jsme se třeba odhodlali po pečlivém zvážení k poměrně radikálnímu opatření a schválili od září příštího roku úplnou tramvajovou výluku ve směru na Bystrc. Díky tomu se však výrazně urychlí dokončení části Žabovřeská I. Právě v této lokalitě bývá situace nejkritičtější, a tak doufám, že brzká průjezdnost bude dostatečnou náplastí za nepohodlí, které vyřazení „jedničky“ přinese.

S dopravou souvisí samozřejmě přesun nádraží. Jde sice o investici státu, v tuto chvíli jsou další kroky na vládě a ministerstvu dopravy, podle mých informací se však na projektu pracuje. Na Brně zůstává připravit potřebnou navazující infrastrukturu včetně dostupnosti nového nádraží MHD. O technickém řešení mají železničáři už jasno, letos na podzim plánuje Kancelář městského architekta vypsat veřejnou soutěž s oslovením i zahraničních účastníků na podobu samotné nádražní budovy.

Čím je Brno přitažlivé pro firmy, které zde investují a zakládají své pobočky?

Každého investora při hledání nových příležitostí v současné době asi nejvíce zajímá pracovní trh, respektive, zda v daném místě nalezne dostatek kvalitních zaměstnanců. V Brně je díky silnému univerzitnímu sektoru zdroj vysoce kvalifikované pracovní síly. Kromě toho má Brno i velmi výhodnou polohu v blízkosti tří hlavních středoevropských měst – Prahy, Bratislavy a Vídně. A především je to město velmi příjemné pro život, a to zaměstnanci dokážou ocenit.

Co dělá Brno pro přilákání zahraničních investic?

Dlouhodobým zájmem města je přilákat do Brna a regionu ty části zahraničních investic, které mají vysokou přidanou hodnotu a vyžadují přítomnost vysoce kvalifikované pracovní síly. Tedy snažit se o získání např. vývojových či designových divizí významných mezinárodních společností. Konkrétně jsme velmi aktivní v rámci Regionální inovační strategie, pečujeme o cizince prostřednictvím Brno Expat Centre a také úzce spolupracujeme s agenturou CzechInvest, která je pro zahraniční investory často prvním kontaktním místem. Současně podporujeme nástroj zahraniční prezentace regionu #brnoregion.

Nicméně v centru našeho zájmu jsou také tuzemské firmy. Prioritou pro nás je vytvářet takové podmínky, aby mohly v regionu vznikat, mít možnost se rozvíjet a udržet si zde svá sídla. 

Brnu se přezdívá české Silicon Valley, co dalo světu v poslední době za nové objevy?

Tato přezdívka Brno přirovnává k oblasti, kde vznikají inovace, zakládají se start-upy, koncentrují se firmy zaměřené především na oblast informačních technologií. Z tohoto pohledu s příměrem souhlasím. Oproti americkému Silicon Valley však Brno nechce být vnímáno pouze jako místo, kde je život drahý a vše kromě práce musí stranou. Zdejší způsob života je orientován také na rodinu a koníčky. Lidé zde ocení work-life balance. 

Brno aktuálně patří k nejprogresivnějším centrům vědy a inovací ve střední Evropě. Působí zde vědecko-výzkumné instituce především v oblasti biologie, lékařské vědy a materiálového výzkumu. Tato pracoviště patří k nejúspěšnějším v Evropě při získávání mezinárodních grantů – zde bych zmínila například Centrum pro výzkum toxických látek v prostředí RECETOX nebo Středoevropský technologický institut CEITEC.

Brno je také významným centrem informačních technologií, zejména počítačové bezpečnosti, a naprostou špičkou je i v elektronové mikroskopii. Několik významných světových firem zde má své vývojové divize. Současně zde rostou ryze brněnské firmy, které se stávají hráči na globálním trhu, jako příklad uvádím společnost Kiwi.com působící v oblasti mobility a cestování, Y SOFT nabízející inteligentní kancelářská řešení nebo TESCAN vyrábějící elektronové mikroskopy.

Mezi programovými prioritami uvádíte „rozvoj areálu výstaviště“. Jak tento plán postupuje a jakou roli v postupu projektu hrají Veletrhy Brno?

 

Jediným akcionářem Veletrhů Brno je město, takže máme veškeré informace o plánech vedení společnosti a postupujeme ve vzájemné shodě. Včetně například prodeje většiny v hotelu Holiday Inn. Je to možnost, jak pokrýt očekávané investice ve výši stovek milionů korun třeba na rekonstrukci pavilonů či modernizaci prostor pro skladové hospodářství.

Ve shodě jsme i v otázce kolem nedávno skloňované možnosti „otevření“ areálu výstaviště. S jeho zpřístupněním v tak rozsáhlé podobě, jak to plánovala minulá koalice, jsme nesouhlasili od počátku. Což neznamená, že brány výstaviště mají být pro veřejnost vyjma některých akcí zavřené. Právě výstavba multifunkční haly za pavilonem Z je důkazem toho, že s využitím této lokality a jejím oživením samozřejmě počítáme.

 

V nedávném průzkumu mezi studenty z celého světa se Brno umístilo v Top 10 pro svou přitažlivost a příjemné prostředí pro život. Je na městě jeho „mládí“ a mezinárodní charakter znát?

Zcela určitě. Stačí projít se v jeho ulicích a rozhlédnout se kolem sebe. Přítomnost mnoha studentů dodává městu mladistvého ducha, kreativitu a dynamiku. Velkou výhodou města je jeho kompaktnost. Dle mého názoru má ideální velikost. Není příliš velké, a přesto je živé. Myslím, že i to má vliv na vysokou popularitu Brna mezi zahraničními studenty.

V Brně je několik renomovaných vysokoškolských studijních oborů. Celá republika se potýká s odlivem mladých talentovaných lidí, je to také případ Brna nebo funguje regionální patriotismus nebo jiné motivy, proč v Brně zůstávat?

Za studiem do Brna míří mladí z celého regionu i ze Slovenska. Již v průběhu studií zde studenti často nachází zaměstnání a poté se zde usadí. Město nabízí zajímavé pracovní příležitosti, ale také možnosti kulturního a sportovního vyžití. Přítomnost zahraničních pracovníků, vědců či studentů zde navíc vytváří multikulturní atmosféru, která se projevuje mimo jiné i v podobě místní gastroscény, která je už vyhlášená i za hranicemi. S nadsázkou lze říci, že Brno je kosmopolitní město, které si uchovalo svůj komunitní charakter autentického místa, kde se lidé mezi sebou znají. To může být pro mladou generaci v současné době velmi atraktivní.