Sektorové aktuality

Novým premiérem Francie je republikán Jean Castex

Novým francouzským premiérem je Jean Castex, který od koordinoval uvolňování opatření přijatých v boji proti šíření koronaviru.

Novým francouzským premiérem se na začátku července stal Jean Castex, který od dubna koordinoval uvolňování opatření přijatých v boji proti šíření koronaviru. Ve funkci nahradil Édouarda Philippea, jenž stál v čele kabinetu od května 2017 a podal demisi. Změna na postu předsedy vlády souvisí se snahou prezidenta Emmanuela Macrona o změnu kurzu po komunálních volbách, v nichž vládní strana Republika v pohybu (REM) neuspěla.

Pětapadesátiletý Castex, který je od roku 2008 starostou města Prades v jihozápadní Francii, dosud je členem opoziční strany Republikáni. V letech 2011 až 2012 byl součástí poradního týmu konzervativního prezidenta Nicolase Sarkozyho. Podle agentury AFP ale Castexe dosud široká veřejnost příliš neznala. Podle Elysejského paláce je Castex "mužem úspěšného uvolňování" a mužem s širokým záběrem, který je schopen zreformovat stát. Znám je podle prezidentského paláce mimo jiné schopností vést dialog a sjednocovat.

Édouard Philippe a další dva členové jeho kabinetu budou vyšetřováni v souvislosti se stížnostmi na postup vlády při koronavirové krizi.

Změna vlády jako důsledek komunálních voleb

Současný kabinet končí krátce po druhém kole komunálních voleb (27.–28. června), které pro Macronovu stranu skončilo debaklem. Velká města jako Lyon, Marseille, Bordeaux či Štrasburk ovládla opoziční strana Evropa Ekologie-Zelení (EELV), v Paříži křeslo obhájila socialistická starostka Anne Hidalgová, v Perpignanu vyhrál kandidát krajně pravicové strany Národní sdružení (RN) předsedkyně Marine Le Penové.

Jediné velké vítězství zaznamenal prezidentův tábor v přístavním městě Le Havre, kde vyhrál právě odstupující premiér Édouard Philippe. Zda nyní přijme funkci starosty, zatím není jasné. Podle francouzského volebního práva za sebe může jmenovat zástupce.

 

Zdroje:

ČTK, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/novym-francouzskym-premierem-se-po-philippeovi-stal-jean-castex/1909041

Český rozhlas, https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/francie-macron-philippe-demise_2007030957_pj