COVID-19  •  Fokus HR  •  Zaměstnávání & Školení

Ošetřovné se zřejmě zvýší na 80 %, nárok budou mít i DPP a DPČ

Ošetřovné pro zaměstnané rodiče se zvýší, a to z 60 na 80 %. Stát bude podporu vyplácet v období od 1. dubna, tedy i zpětně.

Výše ošetřovného se změní automaticky a bude platit zpětně od 1. dubna do 30. června. Nárok na ošetřovné budou mít i ti, kteří nebudou moct dát dítě do školy, i když bude částečně obnovená výuka.

Podporu budou smět pobírat zaměstnaní rodiče dětí do 13 let. Ty ale nebudou smět chodit do škol. Od 25. května bude obnovena výuka pro dobrovolné zájemce z 1. stupně základních škol. Druhé stupně by měly být zavřené až do konce června.

DPP a DPČ

Nově ošetřovné dostanou i takzvaní „dohodáři“, tedy lidé pracující na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti. Podmínkou bude účast na nemocenském pojištění v měsíci, ve kterém vznikla potřeba péče, nebo také v únoru 2020 (pro ty, kdo nedosáhli v březnu limitu výdělku pro účast na pojištění), dohody musí být aktivní, tzn. neukončené.

Nárok budou mít zpětně od doby vyhlášení nouzového stavu (11. 3. 2020), přičemž do konce března bude náhrada 60 % předchozích pojištěných příjmů a za období duben až červen budou mít rovněž nárok na navýšené ošetřovné ve výši 80 %.

Změny ještě musí schválit Senát a podepsat prezident republiky.

 

Zdroj: