Oslavy 14. července

Francie si tuto neděli připomínala 230. výročí dobytí Bastily. U příležitosti oslav proběhla v Paříži tradiční vojenská přehlídka a později noční oblohu po celé Francii ozdobily krásné ohňostroje. Francouzsko-česká obchodní komora byla u oslav tohoto výročí na Francouzském velvyslanectví v Praze.

Dobytí Bastily 14. července 1789 je jeden z nejvýznamnější francouzských svátků, neboť symbolizuje lid připravený bojovat za svou svobodu. Tehdy byla započata Velká francouzská revoluce a zrodily se pro Francii typické republikánské hodnoty. Její dědictví je dodnes patrné v myslích Francouzů.

Jako každý rok se nejdůležitější část oslav konala na Champs-Élysées, kde prezident Emmanuel Macron zahájil po Marseillaise vojenskou přehlídku po boku náčelníka generálního štábu. Vedle francouzského prezidenta se oslav zúčastnili i důležití zahraniční hosté jako např. kancléřka Angela Merkelová nebo odcházející předseda Evropské komise Jean-Claude Junker. Důležitým tématem, které provázelo oslavy, byla užší vojenská spolupráce evropských států podporovaná francouzským prezidentem. V rámci přehlídky se projevilo i společenské pnutí a nespokojenost s vládou prezidenta Macrona. Příslušníci hnutí žlutých vest nejprve prezidenta při jeho příjezdu vypískali a posléze začali stavět bariéry. Nepokoje se neobešly bez zásahu policistů, kteří drží ve vazbě kolem 180 lidí.

Na Velvyslanectví Francie v Praze si toto důležité datum připomínalo více jak 800 lidí, včetně nejdůležitějších českých představitelů – prezidenta Miloše Zemana a premiéra Andreje Babiše. Oslav na zahradě ambasády se zúčastnil i tým Francouzsko-české obchodní komory.