Ozvěny filmového festivalu Czech-In ve Francouzském institutu v Praze

Festival českých a slovenských filmů Czech-In existuje ve Francii od roku 2009.

U příležitosti oslav 10. výročí založení tohoto festivalu nabídnou organizátoři divákům Kina 35 v průběhu letošního roku sérii snímků, jež byly vybrány, aby francouzskému publiku představily českou a slovenskou kinematografii. Všechny snímky budou opatřeny i francouzskou verzí a jednotlivé projekce budou doplněné debatou tlumočenou do francouzštiny.

Tento nový filmový cyklus v Kině 35 spouštíme v únoru dvěma projekcemi: večer zahájí snímek «  Odcházení » režírovaný Václavem Havlem. Tento snímek z roku 2010 je inspirován stejnojmennou autorovou divadelní hrou. Po projekci bude následovat debata s producentem Jaroslavem Boučkem.

Druhý film « Kandidát » je česko-slovenskou koprodukcí z roku 2013 režírovanou Jonášem Karáskem. Snímek byl natočen podle knižní předlohy Maroše Hečka a Michala Havrana. Jedná se o politickou frašku, která poukazuje na moc médií manipulovat s informacemi a na nekalé praktiky na politické scéně.

Kino 35, Francouzský institut v Praze, Štěpánská 35, Sobota 16. února v 18:30 a ve 21 hodin

Více informací. 


ODCHÁZENÍ režie Václav HAVEL. Drama, ČR 2011. 97 min

Tento ojedinělý režisérský počin uznávaného dramatika a bývalého československého prezidenta Václava Havla je filmovou adaptací autorovy stejnojmenné divadelní hry z roku 2008, která byla úspěšně uváděna na domácích i zahraničních scénách. Film pojednává o zlomovém bodu v lidském životě. Dr. Vilém Rieger, který dlouhá léta zastával funkci kancléře, o svůj post nedávno přišel a neumí se s tím vnitřně vyrovnat. I když se snaží nedávat to najevo, zhroutil se mu svět. V konfrontaci se svým bezskrupulózním nástupcem navíc zjišťuje, jak málo znal lidi, kteří jej obklopovali. Tento netrpělivě očekávaný snímek rozpoutal po svém uvedení do kin vášnivé debaty v českých médiích.

KANDIDÁT režie Jonáš KARÁSEK.  Thriller, komedie, Slovensko /ČR, 2013. 106 min.

Adam Lambert je úspěšný, vlivný a chamtivý majitel reklamní agentury. Je přesvědčený, že je schopen udělat hvězdu z kohokoli, i z naprosté nuly. V předvečer prezidentských voleb se vsadí se svým největším a nenáviděným rivalem, že díky dobře postavené kampani dokáže udělat prezidenta z nejméně populárního a naprosto neznámého kandidáta. Snímek je nemilosrdným obrazem zlomoci médií, jež díky manipulaci se skutečností a událostmi dokáží přetvářet svět.

Cena : 100,- Kč za projekci