Členské aktuality

Výrobní závod na Znojemsku masivně rozšiřuje výrobu a nabízí práci více než stovce lidem z regionu

Hodonický závod společnosti Saint-Gobain Adfors CZ ve velkém rozšiřuje výrobu sklovláknitých tkanin, do které aktuálně investoval přes miliardu Kč. Historicky jde o největší investici výrobního závodu na jihu Moravy.

Naplno bude výroba spuštěna postupně během druhého čtvrtletí tohoto roku. Jejím rozšířením závod jen letos posílí své řady o skoro 100 nových pracovníků především dělnických profesí. Celkově pak počítá s obsazením až 150 nových míst. V současnosti hledá jeden z největších zaměstnavatelů Jihomoravského kraje hlavně odborné operátory na obsluhu nových technologií.

V souvislosti s rozšiřováním výroby a kompletní přestavbou vany na výrobu skleněných vláken vznikla pracovní místa pro cca 150 nových zaměstnanců. Jen za tento rok výrobní závod plánuje nabrat 100 lidí. Šanci získat práci přitom mají především výrobní pozice, konkrétně jde o tahače na nové vaně, manipulátory ve výrobě a odborné operátory v návazných procesech, jako je tkaní a snování. Navýšená kapacita bude využita primárně pro výrobu skleněného vlákna, noví pracovníci se tak budou podílet na produkci skleněných vláken následně použitých pro výrobu odolných sklovláknitých tapet, mřížkových výztuží a dalších výrobků ze skleněného vlákna. Aktuálně má závod na jihu Moravy přes 700 zaměstnanců.

Kompletní přestavba vany na výrobu skleněných vláken byla rekordní investicí hodonického závodu jak z finančního, tak z personálního hlediska. Investice překonaly 45 milionů Eur, což je přes 1,131 miliard českých korun, rekordní pak byly i doba uvedení vany zpět do provozu a samotný rozsah projektu. Vana byla zastavena od 16. září a za necelé tři měsíce, tedy začátkem prosince byla znovu uvedena do provozu. Plné rychlosti dosáhne v létě tohoto roku. Výrobní kapacita místa se pak zvýšila o více jak polovinu. „Jde o nejdůležitější a zároveň nejnáročnější projekt v historii Adfors, proto bych rád poděkoval celému týmu za jejich péči, přípravu i pozornost ke všem detailům, které jsou na naší práci nejdůležitější. Rekonstrukce pro nás znamenala přeorganizování některých technologií, inovaci v recyklaci odpadů, zlepšení sušící kapacity, rozšíření či postavení nových budov i instalaci nových strojů a proškolení našich pracovníků. Nová vana má výrobní kapacitu větší o 57 %, těží z nejnovějších technologií, a to především v oblasti spotřeby energie a zvýšení životnosti použitých materiálů,“ říká Jaroslav Kroužel, obchodní ředitel ADFORS. A dále odhaduje, že zmíněná úspora energie bude přibližně o 18 %, snížení emisí oxidu uhličitého se pak díky unikátnímu řešení očekává o 20%.