Aktuality z ekonomiky

Cestování mezi Francií a Českou republikou: pravidla, opatření a doporučení

Pravidla a postupy     

V současné době neexistují žádná cestovní omezení mezi Českou republikou a Francií pro cestující bez příznaků COVID-19. Cestující však mohou být na letišti v obou směrech požádáni o vyplnění formuláře pro „trasování cestujících z důvodu ochrany zdraví veřejnosti“. Tento dokument je vyžadován, pokud existuje podezření na kontaminaci během letu a jeho účelem je sledovat cestující v případě potvrzené kontaminace. Bezpečnostní opatření platí v obou zemích a je třeba je dodržovat od okamžiku překročení hranic.  

Interaktivní mapa, která je k dispozici ve francouzštině a češtině, poskytuje přehled cestování po Evropské unii a odkazy na stránky jednotlivých států s bližšími informacemi. Nutno podotknout, že tyto informace se mohou kdykoli změnit. 

 

Opatření platná na území Francie 
  

Nošení roušek je ve Francii běžné. Je povinná ve veřejné dopravě, obchodech a školách. Rouška je povinná i na veřejných místech mnoha měst ve Francii. Od 1. září je také povinné nosit roušky ve firmách. 

 

Opatření platná v České republice 

 

Česká vláda stanovila povinnost nosit roušku na různých veřejných místech: v hromadné dopravě, na úřadech, ve zdravotnických zařízeních a pečovatelských ústavech, nemocnicích, muzeích a divadlech. Mimo to je také omezen počet lidí, kteří se mohou účastnit akcí. 
 

Vládní doporučení pro cestující 

 

Česká vláda nedávno připomněla svým občanům, aby byli opatrní při cestách do Francie a Chorvatska. Tyto země však nejsou uvedeny na červeném seznamu, takže k žádné změně v cestování mezi těmito státy nedochází. 

Francouzská vláda svým občanům nabízí registraci na portálu ariane, kde mohou získat v reálném čase informace o situaci v dané zemi. 

 

Zdroje :