COVID-19  •  Sektorové aktuality

Otevírání hranic: od středy Slovensko, už v úterý Rakousko a Německo

Od středy budou moci Češi a Slováci mezi zeměmi cestovat bez nutnosti negativních testů a bez karantény, pokud se vrátí zpět do své země do 48 hodin.

Dodržování nařízení na slovenských hraničních přechodech ověřují policisté. Zájemci o vycestování musí vyplnit formulář, do kterého hlídka zapíše čas překročení hranic a který se zkontroluje při návratu osoby.

Občané EU mohou do ČR na 72 hodin za prací či rodinou

Občané Evropské unie a cizinci, kteří mají přiznané postavení dlouhodobě pobývajícího rezidenta v jiném členském státě EU, nově budou moci od úterý maximálně na dobu 72 hodin vstoupit na území České republiky. Musejí ale mít negativní test na koronavirus a přicestovat za účelem ekonomické činnosti nebo návštěvy osob, ke které mají prokazatelnou rodinnou vazbu, včetně trvalého partnerského vztahu. Musejí také zároveň doložit adresu, na které se budou zdržovat.

Zákaz vstupu se nebude vztahovat ani na občany Evropské unie, kteří vstupují na území České republiky za účelem studia na vysoké škole, pokud předloží lékařské potvrzení o absolvování testu na covid-19. Týkat se nebude také pracovníků do potravinářské výroby, kterým bylo vydáno vízum s počátkem platnosti od 11. května.

Otevřené přechody s Rakouskem a Německem

Od úterý se otevřou všechny silniční a železniční přechody na hranicích s Rakouskem a Německem. Kontroly budou pouze namátkové. Překračovat hranice na stanovených místech bude možné bez časového omezení. Nadále ale bude povinné při vstupu do země dokládat negativní test na nemoc covid-19, zároveň zůstává v platnosti opatření neumožňující vstup do Česka turistům.

Rakouský ministr zahraničí Alexander Schallenberg v pondělí po videokonferenci se svými protějšky z Česka, Slovenska, Maďarska uvedl, že by se hranice mezi těmito zeměmi mohly zcela otevřít v polovině června.

Pro lety v Schengenu se budou moci od úterý využít další letiště v ČR v Brně, Ostravě, Karlových Varech, Pardubicích a Praze-Kbelích, rozhodla vláda.

Další uvolnění hraničního režimu by mělo nastat 8. června, kdy by Česko upustilo od testů na covid-19 u lidí, kteří se budou vracet ze států, co budou z epidemiologického hlediska nerizikové.

Zdroj: ČTK, https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/od-stredy-lze-na-48-hodin-cestovat-mezi-cr-a-sr/1894564