COVID-19  •  Sektorové aktuality

Vláda od čtvrtka zavře některé obchody a služby. Nařídila také omezení pohybu

Vláda přistoupila k dalším opatřením v boji s pandemií covidu-19. Od čtvrtka od 06:00 bude uzavřen maloobchod, schválil kabinet. Výjimku mají prodejny základního sortimentu.

Kabinet další opatření představil ve středu na tiskové konferenci. Vláda od čtvrtečních 06:00 do 3. listopadu nařídila omezení pohybu a kontaktu s jinými lidmi. Výjimkou jsou cesty do práce, na nákupy, k lékaři nebo za rodinou. Pohyb v přírodě a cesty na chalupy jsou možné, mohou se jich ale účastnit nejvýše dvě osoby. Výjimka platí pro příslušníky jedné domácnosti.

Vláda také omezila přímý kontakt veřejnosti se státní správou na pět hodin dvakrát v týdnu. Na Twitteru to uvedl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Na tiskové konferenci upřesnil, že by se neměly tvořit fronty a lidé by se měli objednávat předem.

V počtu hospitalizací je Česko podle ministra zdravotnictví na 80 procentech původní avizované kapacity nemocnic. Současnými opatřeními se zatím nepodařilo snížit reprodukční číslo, které je nyní 1,36. Další nově přijatá jako omezení většiny obchodů a služeb jsou proto nezbytná.

Veškerá předchozí opatření jsou stále platná (jako nošení roušek ve venkovních prostorech)

 

 

Zdroj: